Älskade rabarber

Ja, sommaren har mycket att erbjuda i Sverige. Härliga sjöar med rent och friskt badvatten, jordgubbstårtor, sommarregn, nyklippt gräs och skogspromenader.

Men något som inte väcker lika mycket rabalder är den växt som ofta står undangömd någonstans i ett hörn av trädgårdslandet, nämligen rabarbern. Rabarber är kanske något av det bästa jag vet när sommaren når vårt land här i norr. Den växer snabbt och redan tidigt på sommaren kan man avnjuta rabarberpaj och andra bakelser på den beska blasten. Framför allt passar rabarber i alla dess former väl till kaffefikat. Inget, inte ens en nybakad tårta med jordgubbar, går upp emot en bit rabarberpaj och en kopp nykokat kaffe när man sitter i skuggan under ett träd en varm sommareftermiddag. I den här artikeln tänkte jag därför snacka lite mer om just rabarber!

Mina bästa rabarberminnen

När jag var liten hade vi under många år en kolonilott som vi brukade åka till. Där odlade vi förutom jordgubbar, potatis och morötter bland annat rabarber. Och rabarbern var helt klart min favorit. Visst, jordgubbarna var ju goda, och färskpotatisen till midsommar likaså, men det var något speciellt med just rabarbern. Vi hade alltid mängder med rabarber, och varje gång vi åkte till lotten brukade vi plocka med oss hem. Och pappa gjorde alltid goda efterrätter med rabarber. Ibland bakade han klassisk rabarberpaj som serverades med vaniljglass framför teven. Men jag minns mest hur han brukade koka rabarber tillsammans med socker i en kastrull så att det blev en lite tjockare rabarbersås. Såsen hälldes sedan över iskall glass.

Mina bästa rabarberminnen

Mina bästa rabarberminnen

I dag har man ju blivit lite äldre, och så dessutom upptäckt hur väl rabarber i olika former lämpar sig till just kaffe. Rabarber är har en smak som är både bitter och sur, och söt med lite socker – smaker som passar perfekt till just kaffets beska toner. Kaffe och rabarber är en gyllene kombination där flera härliga smaker blandas och skapar något unikt, en känsla av svensk sommar och sol, bad, gröna gräsmattor och sommarregn.

Rabarber till kaffet

Vad ska man dricka för kaffe till rabarber? Jo, så mörkt som möjligt enligt mig. I svarta kaffe utan mjölk eller socker lyfts den beska smaken fram, och det är den som bryter av det sura och bittra i rabarbern och skapar en perfekt smakupplevelse. Även om du normalt sett inte gillar ditt kaffe utan mjölk kan det alltså vara en god idé att testa svart kaffe till rabarber. Smakerna balanserar varandra och ger en fräsch känsla.

Vad kan man göra med rabarber?

Ja, vad kan man egentligen göra med rabarber då? Begränsningarna finns faktiskt enbart med fantasin. Rabarber kan antingen vara ett gott inslag i vanliga bakverk till exempel rabarbermuffins, men också tillagas på egna sätt, såsom med pappas rabarbersås. Jag brukar ofta göra hallongrottor med rabarber – istället för hallonsylten i mitten häller jag dit en klick kokat rabarber. Rabarberbullar är en annan favorit. Om du brukar baka vaniljbullar eller kanelbullar så kan du helt enkelt testa att byta ut fyllningen i dem med kokad rabarber. Resultatet kommer bli riktigt goda bullar! Sedan finns såklart klassikern rabarberpaj. Tillsammans med äppelpaj är rabarberpajen antagligen en av de mest populära dessertpajerna i Sverige!

Comments are closed.