Amerikansk kaffehistoria

Amerika var sena med att åtnjuta drycken kaffe, det dröjde ända tills 1770-talet innan kaffe började drickas i stor skala i Nordamerika. Kaffe fanns här innan också men mest för produktion, inte för konsumtion av själva drycken. Produktionen var då i Sydamerika och främst i Brasilien och på de amerikanska kolonierna och karibiska öarna.

Kaffedrycken får sitt genombrott i Nordamerika

Kaffeträdet trivdes bra i det sydamerikanska klimatet och de karibiska öarna som tillhörde Amerika. Man hade därför här på 1700-talet en storskalig produktion av kaffebönan, något som förde med sig olyckliga konsekvenser då i princip alla kaffeplantager på de amerikanska kolonierna använde afrikanska slavar. Slaveriet pågick ända in i slutet av 1800-talet, men det var inte bara kaffeträdet som var skyldigt till detta utan även sockerplantan, kakaobönan och bomullsplantan var sådant som producerades av afrikanska slavar. År 1773 inträffade Boston Tea Party vilket var en protest mot skatten på te. En grupp på 50 uppretade Bostonbor drog ner lasten av te i havet från tre brittiska fartyg som låg i hamnen i Boston.  Sammanlagt var det 342 lådor med te till ett värde av 18 000 pund. Protester som följde på grund av den brittiska regeringens svar på nya lagar blev början på den amerikanska revolutionen. Många stödde det de uppretade Bostonborna hade gjort och efter denna händelse ansågs det opatriotiskt att dricka britternas te. När det Amerikanska frihetskriget bröt ut två år senare drack soldaterna därför kaffe istället för te. Detta kaffe var odlat i Sydamerika och på karibiska öar. Kaffet fick inte alls samma status som den hade fått i europeiska länder där man såg kaffe som en dryck som gjorde bra för kroppen och gav dig energi. I Nordamerika var det mest ett substitut istället för te, fast man märkte självklart av den ökade energin man fick ifrån kaffet.

1800-talet och framåt

arbetare på kaffeplantage i Indien idag

arbetare på kaffeplantage i Indien idag

När Nordamerikas kaffekultur växte sig stark på början av 1800-talet skaffade Brasiliens kaffebaroner ännu fler slavar och 1816 fanns det en och en halv miljon slavar i Brasilien. Detta motsvarade en tredjedel av befolkningen och hälften av slavarna arbetade på kaffeplantagen. Kaffet är nu en etablerad dryck i hela världen. I slutet av 1800-talet upphörde slaveriet och en omställning pågick. År 1900 uppfinner ett amerikansk rosteri vakuumförpackning av kaffe vilket nu möjliggör att skicka rostade bönor från kust till kust utan att bönorna stelnar på vägen. Tidigt 1900-tal kom att bli uppfinningarnas decennium för kaffeuppfinningar och redan samma år som vakuumförpackningen uppfinns så patenterar en japansk kemist tekniken för att skapa snabbkaffe. Espressomaskinen lanseras året efter och år 1902 lanseras även koffeinfritt kaffe. Amerika är nu den stora aktören på kaffemarknaden och när prohibitionen mot alkohol blir verklighet år 1920 så ökar kaffeförsäljningen något oerhört. År 1940 importerar Amerika 70 procent av världens kaffe och efter andra världskriget ökar konsumtionen av kaffe ännu mer. Konsumtionen stannar dock av och försäljningen av Coca-Cola exploderar istället på 1950-talet och kaffet ser en nedåtgående trend för första gången i Amerika. På 1970-talet så öppnar Starbucks i Seattle, men det dröjde tills 1990-talet innan Starbucks lyckade göra  kaffe trendigt igen. Färskrostad specialitetskaffe stod år 2004 för 40 procent av kaffeförsäljningen i Amerika och en stor del av denna försäljningen sker genom Starbucks.

Comments are closed.