Att rosta kaffebönor

Sverige är det land som dricker näst mest kaffe i hela världen. Att dricka kaffe är det första många gör på morgonen när de vaknar och det är inte heller ovanligt att det dricks några fler koppar kaffe under dagen. Det fikas också mycket vare sig man är hemma, på jobbet eller ute på stan så fikas det och många väljer då att ta en kopp med kaffe. Idag är det inte alls ovanligt att mala sitt egna kaffe eftersom kaffet smakar godare då. Att kaffet är en populär dryck som uppskattas av de flesta i Sverige och i många andra länder är ett faktum men trotts detta är det få som väljer att rosta kaffebönor hemma.

Det finns oändligt många fördelar med att rosta kaffebönorna hemma och det är något som varje person som älskar kaffe bör göra. Dels så kan man garantera att kaffet är färskt, det kommer smaka mer och det kommer dessutom att smaka extra gott. Det är förstås inte konstigt om man tror att det är en invecklad process att rosta kaffebönor men sanningen är att det är betydligt enklare att göra det än vad man många gånger kan tro att det ska vara. Det finns några olika sätt att rosta kaffebönorna på och resultatet på kaffet kan variera något beroende på vilket metod man har använt sig av när man rostat bönorna. En vanlig metod är att rosta kaffebönorna i ugnen men hur gör man?

Rosta kaffet i ugnen

Rosta kaffet i ugnen

Innan man bestämmer sig för att man vill rosta kaffebönorna i ugnen så måste man se till att man har följande hemma: En helt vanlig ugn (det är där som bönorna ska rostas) Råkaffe (orostade bönor) En plåt (gärna en med höga kanter)Ett durkslag. Det man bör göra sedan är att sätta på ugnen på 250 °C. Har man tillgång till varmluftsfunktionen så bör man välja den men det går att rosta kaffebönorna även utan varmluftsfunktionen. Häll sedan ut råkaffet på plåten för att sedan sätta in plåten i ugnen. Bönorna brukar ha rostat klart efter 10 – 15 minuter, exakt hur länge beror på hur pass rostade man vill att kaffebönorna ska vara. Det man behöver göra sedan är att ta ut plåten från ugnen och hälla kaffebönorna i durkslaget för att sedan kyla ner bönorna en liten stund. När bönorna är skylda så bör man lägga de i en burk så att de kan ligga där tills det är dags att mala bönorna till en god kopp med kaffe.

Det finns andra sätt att rosta bönorna på än i ugnen även om många väljer att göra det just i ugnen då det är ett bra och smidigt sätt att rosta på. Det är inte allt för ovanligt att rosta kaffebönorna i en Whirley Pop. Whirley Pop är egentligen till för att göra pop corn men har visat sig fungera bra även för att rosta kaffebönor. Rostningen gå något snabbare i en Whirley Pop än i ugnen och man bör därför förvänta sig att de är klara inom 10 minuter.

Comments are closed.