Brygga kaffe på olika sätt, del 1

Idag finns det många olika sätt att brygga kaffe på om man vill. Vissa av sätten har funnits i flera hundra år medans andra är betydligt modernare än så. De två vanligaste sätten att brygga kaffe på idag är i den vanliga filterbryggaren och i en espressobryggare. Men det finns betydligt fler sätt än dessa två att brygga sitt kaffe på.

Franskpress och kallbryggning

En franskpress är en form av filterbryggning även den, men här är filtret gjort av metall. Med ett filter i metall kan mer av vissa ämnen, som oljor, passera genom filtret. Bra att veta dock är att oljorna innehåller terpener som vid upprepad konsumtion kan orsaka en ökad kolesterolhalt. I ett pappersfilter fastnar vissa av dessa oljor. Malda bönor blandas med vatten i en kanna och man låter denna blandning sedan stå och dra ett par minuter innan man pressar ner filtret genom behållaren. På detta sätt hamnar kaffesumpen i botten och kaffet hamnar ovanför. Man kan sedan servera direkt från samma kanna men det finns en risk att kaffet blir beskt om man inte serverar hela kannan på en gång. Tycker man att det blir beskt kan man hälla över kaffet i en annan kanna. Kallbryggning, vilket oftast kallas för Cold Brew, har existerat ända sedan 1600-talet men det har nu blivit lite trendigt. För att göra kallbryggt kaffe låter man malet kaffe ligga i en tät behållare tillsammans med mycket vatten under minst tolv timmar. Sedan silas kaffet ett flertal gånger och det man har nu är en mycket stark, nästan koncentrerad form av kaffe. Man behöver därför spä ut det med lika stor mängd kaffe som man fått efter att man silat färdigt. Denna form av bryggning värmer alltså aldrig upp kaffet vilket får fram lite andra smaker än varmbryggt kaffe.

Bryggning på turkiskt vis

När man gör turkiskt kaffe gör man det i en speciell kanna som har en avsmalnande hals. Turkiskt kaffe är väldigt speciellt och är man bara van vid vanligt filterbryggt kaffe så kanske man har svårt för turkiskt kaffe. Kannan fylls med vatten och malet kaffe och ibland även socker. Detta ska sedan koka tills att ett skum kommer upp genom den avsmalnande halsen. Vill man ha starkare kaffe än det man fått upprepar man proceduren. När man är nöjd tillsätter man kardemumma eller kanel och sedan är kaffet klart, alltså separerar man inte bort sumpen på något sätt. Detta gör såklart att det kommer finnas en hel del sump i sin kaffekopp och kaffet kommer vara beskt, kryddigt, och även en aning sött om man tillsatt socker.

Mokabryggning

Mokabryggning

Mokabryggning

En mokabryggare ställer man direkt på spisplattan efter att man fyllt den med vatten och stoppat i ett filter med malet kaffe i. Mokabryggaren har två delar inuti sig, en undre del där vattnet är och en övre del där filtret befinner sig. När vattnet börjar att koka bildas ett övertryck vilket kommer tvinga vattnet upp genom ett rör och igenom filtret i den övre delen. Kaffet kommer sedan att samlas i den övre delen och kaffet är då klart.

Comments are closed.