Brygga kaffe på olika sätt, del 2

Vi fortsätter att utforska de olika sätten att brygga kaffe på. Ett av dessa sätt, vakuumbryggning, är något jag själv provat på och det var faktiskt roligt. Men det är inget man gör varje gång man vill ha en kopp kaffe då det behövs en del ingripanden under bryggningen. Men det är definitivt ett coolt sätt att brygga kaffe på.

Brygga espresso

Tekniken bakom att brygga en espresso är simpel tack vare espressobryggaren. En sådan kostar dock allt ifrån 2 000 kronor upp till väldigt stora summor. Att brygga espresso är mycket vanligt på caféer och dylikt idag och det är den näst vanligaste kaffedrycken i Sverige. I en espressobryggare så kommer varmt vatten att pressas igenom en specifik mängd finmalet kaffe, ofta är det sju gram kaffe det ska vara. Denna bryggning sker på max 30 sekunder och sedan är espresson klar. Det finns ett mycket enkelt sätt att se om espresson gjorts rätt. Om den har bryggts korrekt kommer det finnas en crema på toppen, alltså skum.

Brygga i vakuum

Vakuumbryggaren uppfanns i Tyskland på 1830-talet och är i Sverige känd som Don Pedro. Idag finns många olika versioner på vakuumbryggaren. De enklaste består av två behållare i glas och de allra mest avancerade ser ut som ett helt vetenskapligt labb. Tekniken är dock densamma och samma saker kommer att ske. Vakuumbryggaren påminner lite om mokabryggaren. När vakuumbryggaren värms upp kommer vattnet att stiga upp i den övre behållaren och det är i denna som man placerat det malda kaffet innan man värmt upp kannan. Det vatten som stigit kommer alltså här att blandas med det malda kaffet och när man flyttar kannan från värmekällan faller vattnet tillbaka ned i den undre behållaren, eller kammaren som det också kallas. Det låter simpelt men det krävs en del ingripanden under bryggningen. Bland annat måste man röra om vissa speciella tider in i bryggningen och värmekällan måste stängas av i precis rätt tid. En timer är att rekommendera om man ska pröva på denna bryggteknik.

Perkolatorbryggning och filterbryggning

Perkolatorbryggning och filterbryggning

Perkolatorbryggning och filterbryggning

Båda dessa former av kaffebryggning använder ett filter med kaffe som vattnet passerar. Perkolatorn kan ses som föregångaren till dagens vanliga kaffebryggare, eller filterbryggare som de heter egentligen. I den termosliknande perkolatorn kommer vattnet passera kaffefiltret inte bara en gång, utan så många gånger det tar tills vattnet nått sin koktemperatur. Vattnet och kaffefiltret befinner sig alltså i två olika delar av perkolatorn. Smaken på kaffet som bryggs i en perkolator blir lite annorlunda än vanlig filterbryggning. Vissa av ämnena i kaffet som kanske inte är önskvärda kommer förvinna i perkolatorn. Detta ger visserligen en oslagbar arom under tiden kaffet bryggs men slutresultatet kommer bli en kopp kaffe med mindre smak. De filterbyggare som är så vanliga idag i hem och på arbetsplatser har en mycket enkel teknik. Vattnen i bryggaren kommer att rinna genom ett kaffefilter då värmeelementen värmt upp vattnet. Vattnet passerar filtret och det färdiga kaffet droppar ner i kannan. Det behöver inte vara mer avancerat än så för att få till en god kopp kaffe!

Comments are closed.