En kopp kaffe, del 1

När du kliver in på ett kafé möts du av en mängd olika valmöjligheter. Från de vanligaste Cappuccino, espresso och latte, till kaféernas egna specialkombinationer. Det är inte alltid så lätt att veta vad allting innebär och vad man faktiskt vill ha. Vad ska du till exempel beställa om du bara vill ha en vanlig kopp kaffe? Men alla dessa alternativ är också en helt fantastisk utveckling. Nu kan du ju testa så många olika sorters kaffe. Alla kan hitta något som just de tycker om, och du kan variera dig så att du inte behöver dricka samma kopp kaffe, dag ut och dag in. Men som sagt, ibland kan man behöva lite hjälp. Det hoppas jag kunna ge i den här artikelserien. Här tänkte jag nämligen förklara vad alla olika, exotiska namn på kaffe betyder.

Latte

Vem har väl inte hört om lattemorsorna som sitter och skvallrar och dricker latte på söders uteserveringar? Ordet latte har svingas friskt, men om du beställer en Caffè latte så får du egentligen bara espresso och skummad mjölk. Det som i dag benämns Caffè latte har traditionellt sett kallats för café au lait, kaffe med mjölk alltså. Samma kombination av kaffe och mjölk går även under ett par andra namn i Europa, bland annat Grand créme i Frankrike och Wiener Melange i Tyskland och Österrike.

Wiener Melange kan dock även vara en blandning med kakao i, så om du ser namnet Wiener Melange på en kaffeautomat så kan det antingen vara en Caffè latte eller en liknande dryck fast med kakao och eventuellt socker. Termen Wiener Melange är alltså besläktat med latte, men uppvisar lite mer variation angående dess ingredienser. I dag går det ofta att beställa en Caffè latte med andra typer av mjölk, till exempel sojamjölk eller havremjölk. Ofta går det även att byta ut även kaffet för att få exempelvis en matchalatte eller chailatte, gjorda på matcha och chai tillsammans med mjölk. Om du beställer en matchalatte med sojamjölk får du helt enkelt en dryck av matcha med sojamjölk i. Sedan kan man ofta även välja om man vill ha sin latte kall eller varm.

Macchiato

Macchiato

Macchiato

Även en macchiato är en blandning mellan kaffe och mjölk. Här finns det dock två olika varianter. Antingen beställer du en Caffè macchiato (även espresso macchiato) eller en Latte macchiato. Om du beställer en Caffè macchiato så får du en stark espresso med endast en liten klick skummad mjölk i. En caffè macchiato är det närmaste en ren espresso du kommer om du ändå vill ha en gnutta mjölk i. En latte macchiato å andra sidan har väldigt mycket mjölk. Om en caffè latte är espresso med mjölk i, så kan man säga att en latte macchiato är mjölk med espresso i. Beroende på vilket förhållande du vill ha mellan kaffe och mjölk kan du alltså beställa antingen en latte macchiato, en caffè latte eller en caffè macchiato.

Cappuccino

Men vad är då en cappuccino? Jo, här finns, liksom för Wiener Melange, en viss variation. Ursprungligen är cappuccino en dubbel espresso som sedan blandas med skummad mjölk. Mjölken ska dock skummas kraftigare, och det går även att använda grädde. I en cappuccino brukar det även ingå antingen kanel eller kakao, och socker är ett vanligt inslag – inte helt olikt en Wiener Melange alltså. Det viktigaste inslaget på en cappuccino är kanske det fylliga skum som ska täcka koppen. I nästa del fortsätter vi med flera härliga förfriskningar!

Comments are closed.