En kopp kaffe, del 2

Ja, då är jag tillbaka med nästa del i de här serien. Att välja rätt kopp kaffe på kafé är i dag inte en helt enkel utmaning. På menyn står bara massa exotiska namn, och ibland vet man inte riktigt vad man vill ha. Men det reder vi ut här. Kaffetrenden håller i sig, kaféerna säljer kaffe som aldrig förr och Starbucks är här för att stanna. Därför kan det vara bra att veta mer om olika sorters kaffe. I den här artikeln ska jag fortsätta förklara vad det som står på kaffemenyn faktiskt betyder!

Frappuccino

Många kanske förvirras av namnet Frappuccino och förväxlar det med någon typ av cappuccino eller liknande. Men Frappuccino är faktiskt ingen egen kaffedrink, utan ett samlingsnamn flera olika sorters kalla kaffedrinkar från Starbucks. Frappuccino är alltså ett märke av Starbucks kaffekedja. Att beställa en ”frappe” kan alltså betyda flera olika saker. Men huvudtanken bakom alla sorters Frappuccino är att det ska vara kalla drinkar med en bas av kaffe eller grädde.

Frappuccino var tidigare ett annat ord för milkshake, och dagens Frappuccinos på Starbucks har tydliga likheter med denna dryck. Det är en tjock, efterrättsliknande dryck med mycket grädde som serveras i en mängd olika smaker. Frappuccino finns bland annat att beställa med smakerna Java Chip Frappuccino, White Chocolate Mocha Frappuccino, Green Tea Frappuccino, Vanilla Crème Frappuccino och Strawberry & Crème Frappuccino. Den som är sugen på något svalkande sötsliskigt kan alltså med fördel beställa sig en Frappuccino.

Caffè Americano

Men för den som vill ha lite mer vanligt, starkt, hederligt kaffe passar det bättre med en Caffè Americano, eller bara americano. En Caffè americano blandas till genom att man späder ut en espresso tills den fåt ungefär samma styrka som vanligt bryggkaffe. Man kan variera styrkan på sin americano genom att välja hur många doser espresso man ska använda. Om du vill ha en vanlig kopp kaffe, men inte hittar något sådant på menyn, så är alltså caffè americano ett bra val för dig. Då får du en hyffsat stark kopp svart kaffe. Caffè americano finns dessutom på i princip alla mer avancerade kaffekedjor, varför det är en bra kopp att ha som backup ifall du känner att koffeinabstinensen behöver dämpas men inte har lust eller ork att stå och lista ut vad alla andra val på menyn innebär.

Flat White

Flat White

Flat White

Den sista koppen att granskas i den här artikeln är Flat white. En perfekt kaffedrink för den som vill vara lite finare i sin kaffedrickande. En Flat white liknar till mångt och mycket en caffè latte, men är sprödare och mer delikat i sitt sätt. Liksom en latte en Flat white en blandning av kaffe och mjölk, om möjligt med en aning mindre mjölk än en caffè latte. Mjölken i en Flat white ska även vispas annorlunda, så att den blir mer sammetslen. Kaffet ska utgöra grunden för smaken i en Flat white, och mjölken ska komplettera kaffet på ett mjukt och avrundat sätt.

I nästa del fortsätter vi och snackar där om Mocha, espresso och Cortado!

Comments are closed.