En kopp kaffe, del 3

När du står där i kassan på Starbucks är det inte alltid så lätt att veta vad man faktiskt vill ha. Utbudet av kaffe är inte lika enkelt att förstå sig på som tidigare – förut beställda man helt enkelt en kopp kaffe. Numera är menyerna späckade av flashiga italienska namn som knappt går att uttala. För den som är lite mer insatt i kaffedrickandets komplexa värld är valets mellan de olika sorterna kanske inte så svårt, men för oss vanliga dödliga så kan det hela verka en aning förvirrande. Därför försöker jag reda ut de olika begreppen i den här artikelserien. Tidigare har jag bland annat pratat om Frappuccino, latte och macciato; i den här artikeln ska jag gå vidare med Caffè Mocha, Espresso och Cortado. Förhoppningsvis blir det lite lättare för dig att välja vilken kopp kaffe du vill ha efter att ha läst den här artikeln!

Caffè Mocha

Namnet mocha kommer från staden Mocha som ligger i Yemen, och har alltså inget med ingredienserna i drycken att göra, så som hos till exempel caffè latte. Med det sagt så kallas även caffè mocha för mocaccino, så om du vill verka lite mer finkulturell, kan du alltid imponera på polarna genom att dra till med en beställning av en mocaccino. I en caffè mocha blandas, liksom i en caffè latte, kaffe och mjölk. Mocaccinon skiljer sig dock genom att även ha kakao, och ofta socker, i sig. En Caffè mocha är alltså en kaffe/choklad-drink. Ibland använt vit choklad för att göra en white caffè mocha. Andra vanliga inslag är ett lager vispad grädde på toppen, och ibland adderas en gnutta kanel.

Espresso

Espresso

Espresso

En kopp espresso är en perfekt beställning för den som snabbt vill få sig en koffeinkick. Genom att hett vatten pressas under hårt tryck genom kaffepulver får man espresso. Espresson bli starkare än vanligt bryggkaffe och därför serveras espresson i mindre doser. De små kopparna med espresso påminner nästan om shotglas på krogen, och det är faktiskt lite vad espresso är, nämligen en kaffeshot. Om du är ute efter en kopp kaffe att sitta och smutta på så är alltså inte espresso rätt val för dig. Förutom att serveras som just espresso, används espresso som grund i de flesta andra kaffedrinkar, bland annat caffè latte, caffè macchiato och flat white, vilka vi har tagit upp i den här artikelserien.

Cortado

En cortado är ytterligare en blandning av kaffe och mjölk. I en cortado blandas nämligen en espresso med en lika stor mängd uppvärmd mjölk. Mjölken ska dessutom vara lätt skummad, men inte alls så mycket som i till exempel en cappuccino, utan den ska fortfarande blanda sig väl med kaffet.

Då har det blivit dags att avrunda den här artikelserien. En slutsats vi kan dra är att det egentligen inte skiljer sig sådär jättemycket mellan de olika alternativen på menyn. De flesta är bara olika kombinationer av kaffe och mjölk, med vissa inslag av kakao, kanel och grädde. Namnen är dels ett sätt att skapa fler alternativ på menyn, dels ett sätt att skapa standardiserade koppar kaffe, så att det snabbt och enkelt ska gå att beställa vad man vill ha!

Comments are closed.