Hitta rätt i kaffedjungeln, del 1

Ja, när du står där i din lokala mataffär, framför kaffehyllan och skådar ut över det till synes oändliga sortimentet av olika kaffesorter, så kan det ibland kännas som en riktig djungel. Det är snabbkaffe, bryggkaffe, bönor och pulver, mängder av märken, sorter och smaker från hela världen.

Det är inte så konstig att det kan kännas överväldigande alltså. I dagens moderna samhälle får vi fler och fler alternativ för allt. Vissa menar att flera alternativ är bra, att de gör att alla kan hitta något som passar just dem. Andra hävdar bestämt att alla dessa till synes onödiga val ger oss ångest. Spelar det ens någon roll vilket märke av snabbkaffe jag väljer och vad skiljer de olika märkena åt? Smak, pris, kvalitet, miljömärkningar, märkningar för social hållbarhet, med mera. Hur ska man egentligen väga alla attribut mot varandra? I den här artikelserien ska jag försöka göra livet lite lättare för dig genom att ge mig ut i kaffedjungel. Jag ska gå igenom vilka olika märken av kaffe som är vanliga i Sverige och ta reda på mer om deras produkter!

En mängd olika märken

I nästan alla av de vanliga mataffärerna i Sverige, Ica, Coop med mera, finns en rad olika märken av kaffe. Här står otaliga olika sorters kaffe från såväl Löfbergs Lila, Gevalia, Zoégas och Arvid Nordquist. Så många olika märken, och alla märken har så många olika sorters kaffe. Hur ska man egentligen kunna veta vad man vill ha? I den här artikelserien kommer jag därför inrikta mig på att gå igenom de olika märken som man normalt sett hittar i svenska mataffärer. I framtiden kommer jag antagligen återkomma med fler artiklar som djupdyker i de olika bönorna och smakerna, men här avgränsar jag mig till att granska de företag som förser oss med kaffe till fikat!

Löfbergs Lila

Löfbergs Lila

Löfbergs Lila

Först ut är Löfbergs Lila (eller egentligen bara Löfbergs sedan 2012). Du känner antagligen igen namnet som en av de största leverantörerna av kaffe i Sverige, men kanske även som stolt sponsor av Färjestads BK, Karlstads anrika hockeylag, vars arena är döpt till Löfbergs Lila Arena. Att de sponsrar just Färjestad är inte så konstigt, för även Löfbergs Lila har sina rötter i Karlstad. Det var bröderna Anders, John och Josef Löfberg som 1906 bestämde sig för att satsa på kaffe. Företaget drivs fortfarande av samma familj och är i dag, över hundra år efter uppstarten, ett av de stora rosterierna i Norden. Löfbergs Lila är ett av de företag som satsat mest på hållbart kaffe inom Europa. Kanske är det den här inställning som har gjort att Löfbergs Lila stärk sina positioner på senare år och dessutom blivit det företag som levererar mest till kaféer, restauranger och företag i Sverige. I sitt sortiment har Löfbergs både snabbkaffe och bryggkaffe. Det är såklart utbudet av bryggkaffe som har gjort Löfbergs Lila så populärt. Här finns förutom de vanligaste mellan- och mörkrostade sorterna även Kharisma, med inslag av nötter och kakao, eller Crescendo, en mörkrost med färgstark eftersmak. Löfbergs Lila är ett bra val om du värnar om både bönder och miljö samt vill ha ett riktigt gott bryggkaffe till ett bra pris!

Comments are closed.