Hitta rätt i kaffedjungeln, del 2

Då har det blivit dags för oss att återigen bege oss ut i kaffedjungeln i den här andra delen i serien om de olika kaffemärken som du vanligtvis hittar i mataffärer runt om i Sverige.

Kaffe har blivit en enormt populär dryck och det har lett till att utbudet av olika sorter, smaker och märken har vuxit extremt mycket under de senaste åren. Men samtidigt som det ökade utbudet ger bättre möjligheter för varje individ att hitta rätt kaffe till just sig själv, så innebär det också att det har blivit svårare att veta vad man vill ha. För den som bara vill ha lie kaffe kan det vara svårt att veta vad man faktiskt väljer utav alla produkter på hyllan. I den här serien går jag därför igenom några av de vanligaste märkena på kaffe!

Gevalia

Dags för ännu en höjdare på den svenska kaffemarknaden, nämligen Gevalia. Företaget är Skandinaviens största rosteri och kommer ursprungligen från Gävle där det också grundades 1853 av handelsbolaget Victor Theodore Engwall & Co KB. Gevalia stannade sedan inom familjen Engwall i över hundra år, innan det därefter såldes vidare till Modelez International. I dag är Gevalia ett stort internationellt företag med verksamhet bland annat i USA, där Gevalia marknadsförs som ett högklassigt märke. Även huvudkontoret har flyttat till Amsterdam. Men den största delen av försäljningen sker dock fortfarande i Sverige. Förutom kaffe försökte Gevalia sig även på att slå sig in i te-branschen, men den verksamheten avvecklades 2015.

Gevalia

Gevalia

Gevalia kände under 1980-talet att de behövde modernisera företaget och försöka nå ut till en ny, yngre målgrupp. Märket hade nämligen börjat komma att förknippas med en äldre generation. Det var lite gammaldags och lantligt. En ny reklamkampanj började diskuteras, men mötte inledningsvis motstånd inom Gevalias ledning. Till slut godtogs dock reklamkampanjen, vilket nog var tur för Gevalia. Den blev nämligen en dundrande succé. Kampanjen i fråga var nämligen ”Oväntat besök”. I en serie av olika reklamfilmer visades hur vanliga människor fick bisarra besök när de minst anade det. Och vad skulle de bjuda besökarna på om inte Gevalias kaffe?

Gevalias sortiment

I sitt sortiment har Gevalia en hel del ”kollektioner” av allt från mörkrost, mellanrost och snabbkaffe. Men man kan även köpa hela bönor. De hela bönorna finns även de i mellanrost, mörkrost samt som ekologiska. Bönorna är alltså färdigrostade och du behöver bara mala dem för att få den optimala kaffeupplevelsen – inget slår egentligen smaken av färska, nymalda bönor. Till sin kollektion av mörkrost kan Gevalia skryta med hela sex olika blandningar av bryggkaffe – från den mildare ”Brygg Lätt Mörkrost” med en mjuk blandning av bönor från Sydamerika och Centralamerika, till den kraftfulla ”Intensivo Extra Mörkrost” som får en stark arom från sina speciella bönor odlade på hög höjd, vilket ger en långsam mognadsprocess och intensiv smak. Även inom kollektionen av mellanrost har Gevalia ett brett utbud. Här återfinns bland annat ”Milea Mellanrost” som passar den som vill ha lite mildare smaker utan bitterhet. En annan favorit är ”Colombia Mellanrost” med bönor plockade i Anderna. De här bönorna ger en lite syrlig och fruktig smak som blandas med en mustig kaffekaraktär.

Comments are closed.