Hitta rätt i kaffedjungeln, del 3

Ja, då har vi till sist kommit fram till den avslutande delen i den här artikelserien. Att välja kaffe i dag är inte enkelt, det finns ett enormt utbud av både bönor, smaker och märken, och det är inte lätt att veta vad man själv vill ha utav alla dessa alternativ. I den här artikelserien guidar jag dig genom de olika märken av kaffe som du normalt finner i svenska livsmedelsaffärer. I de första delarna har jag pratar om både Löfbergs Lila och Gevalia, och i den här sista artikeln tänkte jag presentera märkena Zoégas samt Arvid Nordquist.

Zoégas kaffe

Zoégas startades av Carlos Zoéga 1886 och har i dag sitt säte i Helsingborg, även om det ursprungligen kommer från Landskrona. Men historien börjar några år tidigare. Det var 1880 som Carlos kom hem från Brasilien. Men sig hade han kaffe för inte mindre än 6 000 svenska kronor. Han började verksamheten i liten skala i Landskrona innan han tillsammans med Maria Tufvesdotter Thunell flyttade till Helsingborg och öppnade sin nya butik. Carlos Zoéga avled tyvärr redan 1888, men hans namn lever kvar än i dag, även om Zoégas blev uppköpta av Nestlé och Nestlé Sverige AB 1986.

extra rostad med starkare smak

extra rostad med starkare smak

Zoégas kan stoltsera med riktigt gott kaffe av hög kvalitet, med en hel del spännande produkter i sitt sortiment. Några personliga favoriter är bland annat ”FORZA!”, en kraftig extra mörkrost med stark smak, samt ”Dark Temptation”, en mörk, fyllig blandning med inslag av hasselnöt och passion. Zoégas har även ett konkurrenskraftigt utbud av mellanrost, bland annat toppsäljaren ”Fikastund”, som liksom namnet antyder, passar utmärkt till kanelbullen, eller ”Västkust”, för den som vill värma sig med en härlig kopp kaffe mellan makrillfiske och räkmackor!

Arvid Nordquist

Arvid Nordquist Classic Kaffe är den gren inom Arvid Nordquist H.A.B som sedan 1961 inriktar sig just på det svarta guldet. För den som vill dricka kaffe med stil och finess är Arvid Nordquist ett bra val – men även ett dyrare val. Rosteriet ligger i Solna och drivs idag av Anders Nordquist, Arvid Nordquists sonson. En fördel med Arvid Nordquist är att samtliga produkter är hållbara och de klimatkompenserar dessutom genom att plantera träd på ställen där skogar tidigare skövlats för att ge plats åt kaffeodlingar. Arvid Nordquist är också det märke, efter Löfbergs Lila, Gevalia och Zoégas, som säljer mest i Sverige. Men man brottas lite med problemet att nå ut utanför Stockholm – det är nämligen i huvudstaden man säljer allra bäst. På landsbygden går företaget betydligt sämre.

I sitt sortiment har Arvid Nordquist en rad olika spännande blandningar. En nyhet är till exempel ”Blond” som är en mild ljusrost med nyanser av karamell, frukt och citrus. En annan favorit är ”Wanyama”, en fyllig mörkrost med afrikanska bönor. Wanyama är en hyllning till savannen oh de vilda djuren i Afrika. Tanken är att Wanyamas vilda smak ska spegla savannen. Men min absoluta favorit hos Arvid Nordquist är ändå ”Reko”. Det en färgstark blandning med en kryddig eftersmak med inslag av lakrits. Ett spännande kaffe för finsmakaren!

Comments are closed.