Ica dumpar Gevalia

Tidigare här på sidan har jag varit inne på att vi kaffedrickare står inför vissa problem i framtiden – det är nämligen så att människans påverkan på miljön, och den medföljande växthuseffekt som det här har orsakat, gör att det område som kaffeplantan trivs på kommer att minska i framtiden. Samtidigt blir vi allt fler människor här på jorden, och så även fler kaffedrickare. Minskat utbud och ökad efterfrågan kommer med all säkerhet att göra det svarta guldet än mer värdefullt på sikt och kaffe kommer ofrånkomligen att bli dyrare. En risk är således att kaffe, som i dag dricks av såväl arbetare som höginkomsttagare, kommer att bli en lyxprodukt som endast de rikaste har råd med – åtminstone för daglig konsumtion. Men nu gör Ica sitt för att pressa ner priserna.

Ica vill ha billigt kaffe

Men nu gör Ica något som gynnar oss kaffedrickare. Ica kämpar för oss som vill dricka billigt kaffe. Ica väljer nämligen att dumpa flera produkter från Gevalia som de anser vara alltför dyra. Genom att stora mataffärer så som Ica ser till att pressa priset på kaffe så kan vi konsumenter förhoppningsvis fortsätta med att köpa kaffe till ett rimligt pris även längre fram i tiden. Ica vill ha bra priser i sina butiker, och därför tvingas rosterierna att anpassa sig och kan inte hålla på och höja priserna obehindrat. Ica ser till att familjer har råd med en kopp kaffe på morgonen.

Varför tar Ica bort Gevalia ur sortimentet?

Jo, det som har hänt är att Gevalia sedan en tid tillbaka har inlett en systematisk smyghöjning av priserna på flera av sina produkter. Det här har huvudsakligen åstadkommits genom att förpackningarna har gjorts om. Att ett förtag gör om förpackningarna för sina produkter är i sig inget ovanligt, det gäller att modernisera sig och förändras för att hänga med i utvecklingen och behålla sin andel av marknaden. Men samtidigt som Gevalias förpackningar har fått en ny design så har de också blivit mindre. Den mindre storleken på förpackningarna har dock inte föranlett någon prissänkning, utan priset för ett paket med kaffe är fortfarande samma som tidigare. Det här innebär såklart indirekt en prishöjning – varje kopp kaffe blir hela 15–20 procent dyrare än förut – ett faktum som nu alltså fått Ica att reagera. Ica anser att Gevalias nya förpackningar är för dyra och att Gevalia inte ansträngt sig tillräckligt mycket för att hålla priserna nere.

En viktig diskussion

En viktig diskussion

En viktig diskussion

Att diskutera priserna på kaffe kommer med största sannolikt att bli allt viktigare i framtiden. Många gillar att ta sig en kopp kaffe på morgonen eller till fikat på eftermiddagen. Men kaffe är heller inte livsnödvändigt och därför finns det såklart en gräns för vad folk är villiga att betala. Om mataffärerna vill fortsätta att sälja kaffe även kommande år, så gäller det därför att de kommer på ett sätt att hålla priserna nere. Därför är det bra att Ica nu sätter ner foten och markerar mot dolda smyghöjningar av priset på kaffe – vi konsumenter behöver någon som står upp för våra intressen!

Comments are closed.