Kaffe – en skribents bästa vän

Kaffe är utan tvekan en skribents bästa vän. Under många sena kvällar har en kopp kaffe snällt väntat uppe vid min sida och hållit mig sällskap. Om du är författare, student eller någon annan typ av flitig skribent, så är du med allra största sannolikhet väl bekant med sena timmar och mörka nätter. I ena handen en penna, i den andra handen en kopp med varmt kaffe. Eller så låter du fingrarna arbeta över tangentbordet, för att då och då fly undan, ta en paus i skrivandet och sträcka sig efter kaffekoppen. För mig har kaffet alltid varit ett självklart inslag i mitt skrivande, och just därför tänkte jag skriva den här hyllningsartikeln till det svarta guldet, kaffe – en skribents bästa vän.

Kaffe som student

Jag hade förvisso börjat dricka kaffe redan innan jag klev in i den akademiska världen och inledde mina studier vid högskola och universitet, men det var antagligen då som jag verkligen började knyta ett starkt band till den uppiggande drycken. Även under ungdomens uppsluppna år hade kaffekoppen gjort mig sällskap – både vid läxläsning och under sena nätter framför datorskärmen när jag spelade olika datorspel, typ World of Warcraft och League of Legends. Men det var som sagt när jag inledde min högre utbildning som kaffet blev en verklig vän. Under många år var det kaffet som räddade mig när jag var tvungen att plugga hela nätterna inför en tentamen eller något seminarium. Det var även nu som jag började romantisera kaffe; kaffe blev något att dricka för att skapa mysfaktor när man kröp in under en varm filt med en bra bok för att fly undan höstmörkrets regn och rusk.

Som student var jag dessutom aktiv i flera studentföreningar, och det är väl bara att erkänna att det blev en hel del festande. Alkohol, nattklubbar och efterfester blev till bakfyllor och trötta morgnar. Tack vare kaffe lyckades man ändå släpa sig iväg till de tidigaste föreläsningarna klockan åtta. Förmodligen har jag alltså kaffet att tacka för att det över huvud taget blev någon examen och för att jag kunde skapa mig en karriär som författare och skribent.

Kaffe som författare och skribent

Kaffe som författare och skribent

Kaffe som författare och skribent

Numera blir det självklart inte lika många balunser, men med barn och familj som behöver mycket kärlek, uppmärksamhet och tid så blir det ändå många sena nätter med skrivande – då står det nästan alltid en kopp kaffe någonstans på mitt skrivbord för att jag ska lyckas behålla koncentrationen och skärpan trots en bristande energinivå. Och när väckarklockan sedan ringer i gryningen så går stegen raka vägen ut i köket för att koka en kopp kaffe.

Att arbete som skribent är en förmån som är få förunnad. Man kan arbeta hemifrån och disponerar själv över sin tid. Men arbetet kräver också arbetsro, lugn och koncentration – vilket inte alltid är helt enkelt att hitta i en stressig vardag med små barn och tusen andra sysslor. Men alla problem löser sig med kaffe! Koffeinet i kaffet ger en extra boost för koncentrationen och ger mig lite extra effektiv arbetstid varje dag. Dessutom har kaffe kommit att bli så starkt förknippat med skrivande att min hjärna direkt slår om till skribentläge när jag tar första klunken – en sipp kaffe är allt som krävs för att omedelbart lämna verklighetens bestyr och träda in i författarbubblan. Jag måste alltså tacka kaffet inte bara för min examen från universitetet, utan även för min fortsatta karriär och framgång som skribent och författare.

Fler tips för författaren och skribenten

Att dricka kaffe är därför mitt bästa tips till alla skribenter och författare – det sätter helt enkelt guldkant på skrivandet. Men jag tänkte ändå avsluta den här artikeln med att ge lite fler tips till den som skriver mycket i sitt arbete eller bara har ett allmänt intresse för skrivande och kanske strävar efter att skriva en roman eller skaffa ett jobb som journalist eller skribent. Om du har drömmar om att bli journalist kan det vara en god idé att söka sig till någon journalistutbildning, men det går att slå sig in i branschen även utan utbildning. Som frilansjournalist gäller det faktiskt bara att vässa pennan, bli medlem i journalistförbundet och börja skriva artiklar!

Samma sak gäller egentligen för dig som vill bli författare. Det finns en mängd olika kurser i kreativt skrivande, litteraturvetenskap och svenska som du såklart kan ha nytta av att läsa. På dessa kurser kan du såklart utveckla ditt skrivande, men det viktigaste är att du har en bra idé, och att du sedan sätter idén på papper. För författare finns författarförbundet. Oavsett om du är journalist, författare eller någon annan typ av skribent, så kan det vara bra att få din text korrekturläst och språkgranskad. Då kan du bland annat vända dig till Textlyft. Kanske vill du att någon slänger ett extra öga på din roman innan du skickar den till förlaget, kanske är du en doktorand som vill att någon läser igenom din doktorsavhandling innan du lägger fram, eller kanske är du en journalist som vill att någon granskar din artikel innan du skickar in den till redaktören. Det är ofta fördelaktigt att låta någon annan korrekturläsa eller språkgranska din text innan den publiceras!

Comments are closed.