Kaffe och hälsa, del 1

Under åren har det florerat en mängd olika rykten och myter om kaffets eventuella negativa åverkan på hälsan. Visst, om man är van att dricka kaffe, och sedan slutar abrupt, så finns det många som lider av allvarliga abstinensbesvär.

Kraftig, bultande huvudvärk är en vanlig sådan bieffekt för den som inte får sin dagliga ranson. Och visst, om du är van vid kaffe, och du av någon anledning inte får din vanliga kopp på morgonen, då finns det en risk att resten av dagen inte blir riktigt som du planerat. Den som är beroende av kaffe behöver sitt kaffe. Annars kommer det dåliga humöret som ett brev på posten. Men annars då, hur är det egentligen med kaffekonsumtion och vår hälsa? Är kaffe skadligt? Eller är det rentav nyttigt att dricka kaffe, åtminstone inom rimlig mängd? Detta ska vi djupdyka i och granska i den här artikelserien. Förhoppningsvis vet du mer om vilken inverkan kaffe har på hälsan efter att du har läst artiklarna i den här serien!

Kaffe och hjärtat

Ett rykte om kaffets förment negativa inverkan på kaffedrickaren är att drycken skulle vara dåligt för hjärtat. Tanken är att koffeinet, som är det aktiva ämne som kickar igång kroppen och även får oss att känna oss piggare efter att vi druckit kaffe, skulle vara boven i sammanhanget. Och visst, vid en överdriven konsumtion av kaffe förtjänar koffeinet att stå i skottgluggen. Det kan nämligen vara hälsovådligt att dricka alltför mycket kaffe. Mer än tre koppar om dagen kan ge ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Det är därför som man till exempel även varnar för att dricka för mycket Redbull, Celsius eller Nocco. Speciellt ungdomar är känsliga för så stora mängder koffein och bör vara försiktiga. Men om man dricker kaffe i rimliga mängder så kan man faktiskt se en motsatt effekt, nämligen att kaffe minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Antagligen är det de kraftfulla antioxidanterna som skyddar hjärtat och blodkärlen. Upp till tre koppar om dagen kan alltså ha fördelar för hälsan i det här avseendet.

Matsmältningen

Matsmältningen

Matsmältningen

Något annat som många klagar på angående sin kaffekonsumtion är att de blir dåliga i magen. Men om man tror att kaffe gör en dålig i magen så har man antagligen läst sin kropp fel. Kaffet sätter igång kroppen och gör så att tarmarna börjar arbeta, vilket ibland leder till att man måste gå på toaletten. Men det innebär inte att man blir dålig i magen. Tvärtom är kaffet bra för tarmarna och matsmältningen, och man behöver inte vara orolig för att det skulle vara skadligt.

Kaffe som gravid

Om man däremot är gravid så kan det finnas skäl att avstå från, eller åtminstone vara försiktig med, kaffe. Det är ännu inte tillräckligt väl undersökt hur kaffedrickande under graviditeten påverkar fostret under graviditeten. Min gissning är att en måttlig kaffekonsumtion inte har några vidare negativa effekter, men jag skulle heller ta det säkra före det osäkra. Fostret har ett litet hjärta som eventuellt kan ta skada av koffein. Men som sagt, det är antagligen inte farligt och du behöver verkligen inte skämmas om du tar en kopp kaffe till fikat då och då!

Comments are closed.