Kaffe och hälsa, del 2

Ja, hur är det egentligen med kaffe och hälsa? Är det farligt att dricka kaffe? Visst, man kanske får lite gulare tänder efter många år av idogt kaffedrickande, men annars då. Är det verkligen skadligt för kroppen?

Det har länge funnit många ogrundade rykten och spekulationen gällande kaffets förmenta harmfulla effekter på den goda hälsan. Men hur står det till egentligen? Vad är egentligen sant, och vad vet vi om hur vår hälsa påverkas av att dricka kaffe? Kanske är det rentav bra att dricka kaffe. Just de här frågorna är ämnet för den här artikelserien. Här diskuterar vi hur kaffe påverkar vår hälsa. I den första delen pratade vi bland annat om hur kaffe påverkar hjärtat. Här ska vi istället fokusera på den mentala hälsan!

Piggare

Det här med att man blir piggare av kaffe vet väl alla, men det är lite mer komplext än så. För den som är ovan vid att dricka kaffe så kan en kopp ge en ganska stark effekt – om man är ovan vid koffein så bli man tydligt piggare. Dricker man dock för mycket kaffe så riskerar man istället motsatt resultat. Då kan man nämligen bli illamående och trött. Men ju mer kaffe man dricker, desto mer bygger kroppen upp resistens mot koffein. Det innebär både att man tål mer kaffe, du klarar av att dricka mer utan att må dåligt, och att man behöver mer. För den som är van att dricka flera koppar kaffe om dagen så behövs större mängder koffein för att man ska uppnå en uppiggande effekt. Många upplever dessutom att ens relation till kaffe förändras efter en period. Från att ha gett en extra kick i vardagen, så behöver man nu snarare kaffe för att fungera normalt och ha en normal energinivå. Men det här är också mycket individuellt. Vissa blir aldrig så beroende av koffein, medan andra blir det snabbt. Hur mycket piggare och gladare i vardagen man blir av kaffe skiljer sig alltså åt. Men kaffe kan absolut fungera som en extra boost för den som till exempel sovit dåligt en natt.

Bättre minne

förbättrar minnet

förbättrar minnet

Att kaffe förbättrar koncentrationsförmågan visste nog de flesta, men vad som är mindre känt är att kaffe också förbättrar minnet. Att dricka kaffe regelbundet gör att du kommer ihåg mer. Det här kan nyttjas både generellt och som studiehjälp. Med lite kaffe under studiestunden så har du alltså bättre möjligheter att klara tentan. Senare forskning har dessutom visat att kaffe skyddar mot Alzheimer och andra former av demens. Kaffe kan alltså vara en viktig faktor i kampen om att få behålla sina minnen även på äldre dar.

Kaffe ger ett längre liv

Och den som dricker kaffe får inte bara behålla dina minnen längre, utan får dessutom ett längre liv. Ja, forskning pekar faktiskt mot att personer som regelbundet dricker mycket kaffe lever längre än de som inte gör det. Förmodligen är det kaffets starka antioxidanter som ger kaffet den här superkraften. Kanske kan man rent av tala om kaffe som ett ungdomens elixir. En dryck som både gör att du får leva längre och att du får behålla dina minnen från ungdomens dagar.

Comments are closed.