Kaffebönans behandlingsprocess del 1

När vi köper vårat färdigmalda kaffe på affären tänker vi inte alltid på varifrån kaffet kommer ifrån och hur det har gått till. Från kaffeträdet till att kaffepaketet står där framför oss i affären finns en komplex och tidskrävande behandlingsprocess. Att samla bären eller frukten, som de kallas, från kaffeträdet går inte särskilt fort och det görs oftast manuellt. Efter detta ska kaffebären gå igenom en processmetod, torkas, sorteras, rostas och malas innan det blir en färdig produkt.

Plockning

du måste vänta 5 år!

du måste vänta 5 år!

Kaffeträdet skördas för första gången efter drygt fem år efter plantering. Man måste dock vänta hela 7 – 8 år för de stora skördarna. Ett kaffeträd har en livslängd på cirka tjugo år, sedan byter man i regel ut trädet mot ett nytt. Kaffebären varierar i färgerna rött och grönt och allt däremellan. De mognar inte samtidigt så för att kunna plocka dem när de är som bäst måste man plocka dem flera gånger under året. Att göra så är dock inte det vanligaste, utan i regel skördar man bären en gång om året. Det förekommer dock inte alltför sällan att bären plockas selektivt flera gånger per år, men detta görs då för att få lite finare kaffe och endast för Arabicabönor. Bärplockarna vid plantager där plockning sker selektivt får bättre betalt. Plockningen av bären sker för hand genom att försiktigt skrapa av dem från grenarna. Plockar man dock selektivt så plockar man bären en och en. En erfaren bärplockare kan samla in ungefär sju korgar på en dag och inuti bären finns det oftast två bönor. De billiga, massproducerade kaffebönorna består oftast av både gröna och röda bär, alltså omogna och mogna bär. De röda bären har en högre mängd aromatiska oljor och halten av organiska syror är mycket lägre. De mogna bären luktar dessutom bättre och är mer milda än de gröna, omogna bären. Eftersom kvaliteten på bären är till stor vikt för hur det färdiga kaffet kommer smaka så har plockningen en stor betydelse. Efter plockningen så är det viktigt att bären börjar behandlas så fort som möjligt.

Torr eller våt process

De två bönorna inne i kaffebäret befinner sig innanför ett lager av fruktkött. För att komma åt bönan finns det två metoder vilka är de vanligaste, och de kallas för torr eller våt process. I den torra processen så får fruktköttet vara kvar och torka. Vanligast är att man breder ut kaffebären på en cementplan och där får de torka i upp till 14 dagar. Efter denna tid så skiljer man fruktköttet och kaffebönan åt. Med denna process får man en smak med mindre syrahalt och en fylligare smak och sötma. Den våta processen innebär att man tar bort fruktköttet så fort som möjligt efter plockning. Detta görs genom blötläggning, skrubbning eller skrapning av kaffebären. Efter detta läggs kaffebönorna i ett vattenbad i allt mellan 12 – 48 timmar vilket framhäver kaffets egenskaper. Den våta processen används oftast för kvalitetskaffe. Det torra eller våta processen är ett steg i behandlingsprocessen som påverkar kaffets smak och doft väldigt mycket.

Comments are closed.