Kaffet kommer till Europa

Kaffebönan kom till Italien från Egyptens hamnar och från Turkiet på tidigt 1600-tal. Det diskuterades flitigt ifall drycken skulle vara tillåten eller inte, något som sattes punkt för når påven bestämde sig för att tillåta drycken efter att själv ha fått smaka på kaffe. Det tog inte lång tid efter detta förens det första europeiska kaffehuset hade öppnat i Venedig. Från hamnarna i Venedig spreds sedan kaffet vidare till andra europeiska länders hamnar.

Vägen in i Europa

Från hamnen i Mocka i Jemen skeppades bönor till andra länder och kaffedrycken spreds tidigt i kaffets historia till Turkiet. Det är på grund av hamnstaden Mocka som det idag finns en kaffesort som heter just Mocka. Hur kaffet spreds till Turkiet var genom det Osmanska riket som lyckades lägga stora delar av den arabiska världen under sig. I början av 1500-talet kom turen till Jemen och turkiska styrkor tog kontroll över världens då största kaffemarknad. Man började importera bönorna och i Istanbul fanns de första kaffehusen i mitten av 1500-talet. När det Osmanska riket spred sig uppåt på Balkanhalvön kom drycken även den vägen in i Europa. Italien fick upp ögonen för drycken och man började importera kaffebönor sjövägen ifrån Egyptens hamnar. När den osmanska armén förlorade, i samband med belägringen av Wien 1683, lämnade de flera hundra kilo kaffe efter sig och det var så som kaffet gjorde entré i Centraleuropa för första gången. Men den viktigaste vägen som kaffet spreds inom Europa var sjövägen ifrån Venedigs hamn. Härifrån spreds kaffebönan till andra hamnstäder i Europa och år 1675 fanns det över 3 000 kaffehus i England. Innan kaffehusen fanns var det barer och krogar man samlades på. Alkoholkonsumtionen var hög, men denna kultur förändrades i och med kaffehusens entré i de europeiska städerna och framförallt i England. Samtalsämnen som politik och vetenskap blev populära och detta uppskattades inte av alla. Englands Kung Charles II försökte stänga ner kaffehusen, dock utan framgång. I England protesterade även stora grupper av kvinnor mot dessa kaffehus, de menade att de blev lämnade ensamma för mycket på kvällarna. Kvinnor fick nämligen inte besöka kaffehusen i England vid denna tid.

Kaffekonsumtionen ökar fort

det första caféet öppnades i Paris

det första caféet öppnades i Paris

 

 

 

 

 

År 1672 öppnade Paris första kafé och det blev snabbt hundratals fler av dessa kaféer. Många fransmän ansåg att kaffe var en perfekt avslutning på de tunga måltiderna som ofta förekom i det franska köket, då kaffet sades underlätta matsmältningen. En kaffe på maten och diskussioner och samtal blev mycket vanligt även i Frankrike. I slutet av 1600-talet ökade européernas kaffekonsumtion snabbt, men kaffepriserna var oftast höga. Kaffet var därför inte tillgängligt för alla, utan bara för de som hade råd och det ansågs att de som befann sig på kaffehusen var de intellektuella och välbärgade. I mitten av 1700-talet ledde européernas kolonisering av Afrika, Asien och Sydamerika att priserna på kaffet rasade. I Brasilien växte stora plantager fram där afrikanska slavar i tusental tvingades till att odla och plocka kaffebönorna. Med stora mängder kaffe som importerades till Europa blev kaffet billigt och därmed tillgängligt för alla.

Comments are closed.