Kaffet och dess olika varianter

Runt om i världen har en mängd olika sorters kaffedrycker utvecklats. Vissa, som caffè latte, cappuccino och espresso, har blivit vardagliga drycker medans andra kaffedrycker som caffè breva och caffé freddo inte blivit det. För den kaffeintresserade finns stora mängder kaffedrycker att prova på. I olika delar av världen finns även olika sorters kaffedrycker som inte nått utanför landets gränser.

Många kaffedrycker är varianter av en espresso eller använder espresso på ett eller annat sätt. En espresso är en liten mängd starkt och fylligt kaffe som täcks av ett fast skum som kallas crema. För att göra en perfekt espresso behövs sju gram mörka finmalda arabica-bönor, ett tryck på nio bar och en temperatur på 90 grader. Att göra en espresso tar cirka 20 sekunder och görs i en speciell espressomaskin.

Kaffedryckerna en efter en

Det finns som sagt en uppsjö av kaffedrycker och man blir nästan förvånad att det är möjligt att göra kaffe på så många sätt. Det vanligaste är dock bryggkaffet.

Cafè au lait är hälften varm mjölk och hälften starkt svart kaffe. En caffé Americano är en espresso utspädd med vatten och är ganska lik en vanlig kopp kaffe. Caffè con ghiaccio är en kall kaffedryck från Spanien. För att göra en sådan häller man varm espresso i ett glas med is. Denna form av kaffedryck finns med en skvätt mjölk också och kallas då för caffè con ghiaccio de latte. En caffè con panna är en eller dubbel espresso som man toppar med grädde. Caffé cortado består av ångad mjölk och espresso i lika delar. Caffè freddo är en sötad espresso som serveras kall. Den populära caffè latte består av en del espresso och två delar mjölk.

En caffè

En caffè

En caffè latte macchiato görs genom att fylla ett glas med en del ångad mjölk och sedan hälla espresso genom skummet som bildats. En vanlig caffè macchiato är en starkare variant av en caffè latte. Här tillsätter man espresso och sedan en del ångad mjölk och sötas efter eget tycke om man nu vill det. En caffè mocha eller mocha latte är en del espresso, två delar varm mjölk och en halv del drickchoklad. Drycken kan i vissa fall toppas med grädde. Caffè romano är en espressodryck med citronskal i botten av koppen. Den populära cappuccinon görs med del espresso, en del varm mjölk och en del varmt mjölkskum. Caffé breva är en variant av cappuccino men här är det hälften mjölk istället. En doppio är två espresso.

Frappe di caffè är en söt och kall kaffedryck som görs med en del espresso, två delar mjölk, is och tre teskedar socker. En lungo en svagare form av en espresso. En red eye är espresso och svart kaffe blandat. En ristretto är en starkare och mer koncentrerad espresso. Sist men inte minst finns Mezzo som är en cappuccino med lika delar espresso och skummad mjölk.

Kaffedrycker med sprit

Corretto är en espresso med 2–3 centiliter grappa, sambuca eller konjak. En espresso martini är en espresso med 2 centiliter kaluha, 2 centiliter vodka och socker. Irish coffee är kaffe med whiskey, socker och vispgrädde. Kaffe Karlsson är kaffe med 1 centiliter Cointreau, 3 centiliter Baileys och vispad grädde. Förutom dessa alkoholhaltiga kaffedrycker finns säkert en drös flera som bara inte har namngivits. Kaffe och alkohol är trots allt två väldigt populära drycker så att de blandas är egentligen inget konstigt.

De vanligaste kaffedryckerna i Sverige

Den vanligaste kaffedrycken är självklart det vanliga bryggkaffet, med eller utan en skvätt mjölk. Sverige har en stark tradition med vårat fika och när vi fikar hemma med vänner och bekanta så är det oftast bryggkaffe som det bjuds på. Men när man går till ett café själv eller med vänner är bryggkaffet inte längre det självklara valet.

De tre kaffedryckerna, utom bryggkaffe, som vi dricker mest av på caféer är caffè latte, cappuccino och espresso. Det finns många ställen dit man kan gå och ta sig en kaffedryck idag men så har det inte alltid varit. Idag har de flesta caféer också Wi-Fi vilket har medfört att många tar med sig sin dator och kanske jobbar en snabbis, surfar på Youtube, spelar sina favoritspel på Pokerstarscasino eller tittar på sin favoritserie på Viaplay medans man njuter av sin kaffedryck. Caféerna har också anpassat sig till dessa kunder som har datorn med sig genom att ibland inrätta tystare delar i lokalen så att man kan exempelvis jobba eller lyssna på sin egen musik medans man är på caféet.

När en grupp fikar och dricker kaffedrycker kan det inte alltför sällan bli ganska högljutt och det är därför vissa caféer inrättat dessa tystare delarna.

Espresson, cappuccinon och caffè latten har länge varit de tre populäraste kaffedryckerna efter vanligt bryggkaffe, men frågan är om någon annan form av kaffedryck tar sig in på topp tre i en snar framtid. Det finns kaffedrycker som Frappe di caffè, eller bara frappe, som börjar bli allt mer populära. I övrigt så är kaffedryckerna på topplistan väldigt säkra och det ska mycket till om någon annan kaffedryck ska göra så vi glömmer bort caffè latten.

Comments are closed.