Kaffetrenden

Att dricka kaffe har aldrig varit mer populärt. Det har blivit en trend som spridit sig över hela världen. Visst har det sedan länge druckits kaffe, men aldrig på samma sätt som nu – det har blivit trendigt att dricka kaffe. Kaféer går hur bra som helst, folk träffas och fikar och dricker kaffe. Samtidigt öppnar kedjor såsom Starbucks på fler och fler ställen. Att dricka kaffe har blivit en grej, både hos hipsters, kontorsarbetare och nyblivna mammor. Och trenden verkar inte gå att bryta. Men hur kommer det sig att trenden att dricka kaffe fullkomligt har exploderat under de senaste åren? Varför har det blivit så populärt att dricka kaffe? Det ska vi försöka reda ut i den här artikeln!

Kaffe – ett socialt sätt att koppla av

En av de viktigaste anledningarna till att kaffe har blivit så populärt i dagens samhälle tror jag är att vi har blivit bättre på att ta hand om oss själva, trots en stressig vardag. Vi hittar små stunder att koppla av. När samhället har blivit stressigare så behövs bra sätt att komma ifrån alltsammans en stund. Att ta en kopp kaffe är en bra ursäkt till en liten paus under dagen – ett sätt att andas ut.

Kaffe – ett socialt sätt att koppla av

Kaffe – ett socialt sätt att koppla av

Det har dessutom blivit väldigt populärt att ”ta en fika” tillsammans med polarna eller väninnorna. En fika ger också en kort paus från resten av livet. Under en kopp kaffe på ett mysigt kafé kan man fly undan, prata ostört och få ett break från arbete, skrikande ungar och allmänt jäktande. Fikat har blivit ett sätt för vänner att klämma in en timmes socialt umgänge i ett annars fullspäckat schema. Och kaffet är centralt i det här sättet att umgås. Ingen ifrågasätter kaffedrickande!

Att dricka kaffe har blivit hipster

Men det är inte bara stressade arbetande föräldrar som har drivit upp kaffekonsumtionen. Kaffe har dessutom blivit trendigt i hipster-svängar. Att arbeta som barista har aldrig varit så trendigt som nu och varje fullvärdig hipster bör kunna svänga ihop alla de vanligaste kaffedrinkarna, plus några hemmasnickrade, egna kaffefavoriter. Det finns alltså en viss status i att både dricka kaffe och att vara riktigt bra på att brygga kaffe. En metatrend – en trend inom kaffetrenden – är kokkaffe. Man ska gå tillbaka till hur kaffe kokades förr i tiden, på en panna eller en kastrull. Helst över på en brasa gjort på egeninsamlad ved. Riktiga hipstermän har långt skägg och kokar riktigt kaffe över öppen eld alltså.

För att orka med

Den sista anledningen som jag tror är viktigt för kaffekonsumtionens framfart är det stressiga liv som många lever i dagens samhälle. Man jobbar långa timmar, sover lite och har en mängd olika krav på sig. Man ska hinna med att träna, laga god mat, vara lycklig… allting ska vara perfekt för att kunna dokumenteras på Instagram eller Facebook. För att orka med att leva sina egna liv är antagligen kaffe en nödvändig komponent för de flesta. Vi blir trötta av all press som vi lever med varje dag, och kaffet ger lite extra, nödvändig energi. Man behöver en koffeinkick för att orka hålla igång helt enkelt.

Comments are closed.