Kaffets historia

Nu är kaffedrickande ett världsomspännande fenomen och kaffebönor odlas i många olika länder. Men kaffe kommer ursprungligen från Etiopien. Och historien om hur den sprids över hela världen är fantastisk intressant. Kaffets historia går tillbaka till 800 e.Kr. Etiopierna gjorde en energibar av kaffe växtens bär (inklusive fröet) blandat med fett. Fruktmassan kunde också göras till en jäst dryck som liknade vin mer än en modern kaffedryck. Den moderna formen av kaffe uppfanns av sufi-munkar i Jemen som ville ha en energidryck för att hålla dem vaksamma under långa böner och under Ramadan. Munkarna var de första människorna som experimenterade med att rosta kaffebönorna, brygga dem och sedan inta dem som en het vätska. Detta gav ungefär samma energigivande effekt som den etiopiska energibaren.

Kaffets historia
Kaffets historia

En farlig dryck

Vid 1500-talet hade kaffedryck spridit sig över hela den muslimska världen inklusive Nordafrika, Persien, Indien och Turkiet. Nästa spridning av kaffedryck västerut till södra Europa och österut till sydöstra Asien. Många njöt av drycken både för sin goda smak och för de sociala aspekterna av kafékulturen. Men inte alla var nöjda med detta. Många muslimska och kristna religiösa ledare försökte upprepade gånger förbjuda kaffedrickande, särskilt i offentligheten. En anledning var på grund av kaffets effektivitet som ett stimulerande medel. Men också för att de hävdade att människor var mer intresserade av att besöka kaféer än att besöka platser för tillbedjan. Intressant nog kunde kvinnor besöka kaféer i Tyskland men de förbjöds dem i de flesta andra delar av Europa. År 1511 stängde Kha’ir Beg al-Mi Mar, guvernör i Mekka, alla kaffehus och lät förstöra allt kaffe. Charles II av England kallade kaffehus som “Seminaries of Sedition” (upproriskhetens seminarium). Enligt honom var kaffehus inte bara platser där människor inte bara satt och umgicks, de var också platser där människor planerade mot regeringen. I december 1675 förordnade han att alla kaféer skulle förbjudas. Till och med i Sverige var kaffedryck regelbundet förbjudet. Jerzy Franciszek Kulczycki, en polsk soldat som drev ett kafé, var antagligen den person som populariserade tillsatsen av socker och mjölk till kaffet. Han startade sitt kafé 1683 i Wien och använde kaffe som hade plundrats från den besegrade turkiska armén. Med tiden hittade människor många olika sätt att laga kaffe. Espresso, den italienska starka kaffedrycken, utvecklades i början av 1900-talet. Det är grunden för espresso macchiato, starkt kaffe med ångad mjölk tillsatt och cappuccino, kaffe med ångad mjölk som vispas till skum. När kaffeodling sprids och utbudet ökade blev kaffe en drink som vem som helst hade råd med.

Kolonialism

1616 fick en hollländsk handelsman, Pieter van der Broecke, kaffe växter från Arabien. Tanken var att holländarna kunde starta sina egna kaffeplantager. Redan I början av 1700-talet exporterade holländarna kaffe från sina plantager i Indonesien. Storbritannien, Spanien och de andra kolonialmakterna gjorde detsamma. Kaffeproduktion var knuten till kolonisering i Afrika, Sydamerika och Hawaii. Ännu värre var det faktum att dessa plantager ofta använde slavarbete. Men nu finns det rättvisemärkt företag som arbetar för att säkerställa rättvisa löner och arbetsvillkor för arbetarna på kaffeplantager. Även nu är nästan hälften av det kaffe som dricks i Sverige tillverkat av brasilianska kaffebönor.

Comments are closed.