Kaffets tidiga historia

Kaffe är idag en mycket vanlig dryck i hela världen, men det har inte alltid sett ut så. På 1600-talet hade drycken spridit sig från Afrika till hela mellanöstern och det var då som besökare från västvärlden började få upp ögonen för kaffe. Mellan egyptiska hamnar och Venedig pågick mycket handel vid denna tid och det var denna väg kaffebönan kom till Europa i stora partier. När den väl kommit dit spreds drycken genom de olika länderna, trots både förbud och hårt motstånd

Kaffets ursprung

Kaffedrickande har sitt ursprung från Etiopien i Afrika för cirka tvåtusen år sedan. I området Caffa växer här kaffeträdet vilt på bergsslätterna. Genom arkeologiska utgrävningar har man kommit fram till att kaffe har vuxit vilt i regionen lika länge som området varit befolkat. De som bodde i dessa trakter brukade mala kaffefrukten och blanda med djurfett för att sedan äta detta för att få energi. Denna blandning var mycket uppskattad att ha med sig som färdkost på långa vandringar på grund av dess energigivande egenskaper. När man istället börjar koka bladen och frukten från kaffeträdet för att utvinna kaffe, sprids drycken i övriga Afrika. Drycken ses dock som en religiös och medicinsk dryck, man drack därför kaffe väldigt sparsamt och enbart vid vissa tillfällen. 500 e .Kr spreds kaffeträdet vidare till arabiska halvön, närmare bestämt till Jemen. Här kokade man bönorna för att få en dryck som man kallade qahwa. Översatt till svenska betyder qahwa ungefär ”motverkar sömn”. Man smaksatte ofta denna qahwa med kanel eller kardemumma. På 900-talet är första gången som kaffe nämns i skrift, dock inte som dryck utan som medicin. En läkare vid namn Avicenna ska även runt år 1000 ha skrivit om en dryck kallad Bunchum. Detta tros ha varit kaffe, och det han skrev var ”Den stärker lemmarna, den renar huden och torkar upp den fukt som finnes under den samt förlänar hela kroppen en utomordentlig väldoft”.

Kaffedrycken förändras och möter motstånd

Kaffedrycken förändras och möter motstånd

Kaffedrycken förändras och möter motstånd

Runt 1200-talet börjar man att rosta kaffebönan och sedan mala den för att på så sätt få bättre och godare kaffe. Detta istället för att koka, bladen, frukten eller bönan. Som mycket annat uppkom detta av en ren slump. Någon slängde in några kaffebönor i elden och en ljuvlig arom började sprida sig i rummet, vilket gjorde att man provade att rosta bönorna och på den vägen är det. Den första säkra dokumentationen av kaffedrickande skrevs på tidigt 1500-tal i Jemen. Här gick att läsa att de lärda kommit fram till att kaffedrickandet hade hjälpt dem att hålla sig vakna. Det var dock inte utan motstånd kaffet fick spridas utan drycken förbjöds år 1511 av ortodoxa imamer vid en domstol i Mecka. Drycken, som samtidigt hade fortsatt spridas norrut i Afrika, fick en stark start i Egypten där kaffehus blev populära. 20 år efter att förbudet införts vid domstolen i Mecka instiftades ett liknande förbud i Egypten vilket gjorde att alla kaffehus fick stänga ner. Förbuden blev dock inte långvariga, och spridningen av kaffet satte fart mot Europa.

Comments are closed.