Kakslottet

För den som gillar kaffe och kakor, och som dessutom vill komma ut i den vackra naturen runt Mälaren, är Kakslottet en given destination. Ute på Taxinge kan du njuta av en mängd goda kakor, tårtor och andra bakverk samtidigt som du befinner dig mitt ute i den mytiska miljön i Mälaren. Om du gillar sötsaker är Kakslottet ett måste att besöka någon gång i livet, men Kakslottet har även gjort sig ett namn för sitt goda kaffe, därför skriver jag den här artikeln, för att fler ska kunna upptäcka detta härliga bakverksparadis.

Kakslottets historia

Kakslottet, eller Taxinge slott som det heter egentligen, har en lång historia som tycks sträcka sig hela vägen tillbaka till vikingatiden – även om slottet inte såg ut likadant då som i dag. Området, och gården, har dessutom gått under benämningen Näsby. Redan 1281 finns gården omnämnd i skrift, då Magnus Ladulås valde att ge bort ägorna till kyrkan i Strängnäs. Gården ägdes bland annat av Bo Jonsson Grip. Och han valde att bygga ett slott i närheten för att skydda sina ägor – slottet fick namnet Gripsholms slott och är numera väl känt som inspelningsplats för den oerhört populära julkalendern Greveholms slott.

Därefter tillhörde gården bland annat Sten Sture den äldre innan den kom att tillfalla Vasaätten. Sedermera användes den av änkorna till avlidna konungar, innan Hedvig Eleonora skänkte gården vidare till Johan von Westphal. Von Westphal kom att bygga ut och modernisera gården. Efter dödfall och tvister om arv hamnade gården slutligen hos Johan Didrik Duwall 1760, som ägde gården i 35 år innan han sålde den till Joachim Daniel Wahrendorff, som dog åtta år senare, så gården tillföll sonen Anders von Wahrendorff. Han anlitade arkitekten Carl Christoffer Gjörwell för att förnya gårdens utseende och ge den en mer modern empire-look. Vi snabbspolar lite framåt, till 1969, då gården tillföll Södertälje kommun efter att den senaste ägaren Ernst Sjögren avlidit. Tio år senare öppnades ett mindre kafé i huvudbyggnaden utav ett par drivna damer. Byggnaden har renoverats och Kafét har sedan starten vuxit till en framgångssaga välförtjänt smeknamnet Kakslottet.

Kakslottets meny

Kakslottets meny

Kakslottets meny

Kakslottet kan nämligen stoltsera med det bredaste utbudet på ett kakbord i hela norra Europa. Menyn består alltid av minst 65 olika sorters kakor, bröd, tårtor, bullar och diverse bakverk. Beroende på vilken tid på året som du besöker Kakslottet, så ser utbudet lika olika ut, men som sagt, alltid minst 65 alternativ på menyn. Här finns alla klassiska bakverk så som hallongrotta, wienerbröd och morotskaka, men även mer ovanliga specialiteter som nöttoscatarlett, kejsarkaka och gemfer. Eller varför inte testa en Taxinge Gobit! Och som tidigare nämnt så erbjuder Kakslottet inte bara bakverk och desserter, utan även förstklassigt kaffe. Att ta med barnen till Kakslottet på födelsedagen brukar vara väldigt uppskattat!

Att resa till kakslottet

Men hur tar man sig då dit? På sommarhalvåret går båttrafik mellan Stockholm och Taxinge Näsby. Du får alltså uppleva en härlig båttur över Mälaren på din resa till Kakslottet. Det är fartyget s/s Mariefred som varje dag skeppar ut besökarna till Kakslottet och tidtabell hittar du här.

Comments are closed.