Kända kaffemärken

Kaffe är en av världens populäraste drycker och dricks över hela världen. Drycken är väldigt stor i Sverige och landet är en av de länder som konsumerar mest kaffe i hela världen.

En genomsnittlig svensk individ dricker till exempel tre gånger så mycket kaffe som en genomsnittlig spanjor. Kaffet kom till Sverige 1685 men var under sina tidiga år endast sett som ett läkemedel. Det skulle dröja nästan 200 år innan kaffet slog igenom som en vardaglig dryck och i samband med detta så öppnade många stora kafferosterier. Flertalet av dessa lever vidare än idag. Kaffe genomgår flera steg innan kaffet står i en kopp på bordet. Bland dessa steg så tillhör plockning, torkning, åldring, sortering, malning och rostning. Vissa individer dricker kaffe för den goda smaken medan andra dricker det för en koffeinkick. Andra kan dricka kaffe bara för dess sociala värde. Hur man än dricker drycken så behöver man ett rosteri för att få tag i kaffebönorna. Just i Sverige så har vi ett antal att välja mellan. Både stora som finns över hela Sverige men även små lokala som bara finns i vissa trakter. Här är några exempel på populära kaffesorter i Sverige:

Kända kaffemärken

Kaffesorter

  1. Löfbergs är ett av de absolut största kafferosterierna i Sverige. Dom har funnits med sedan nittonhundratalets start och är känd för sitt lila omslag som härstammar från företagets gamla namn ”Löfbergs Lila”. Löfbergs startades av tre bröder och är nu inne på tredje samt fjärde generationen av ägare. Företaget har spridit sig och finns nu i flertalet länder. Deras huvudkontor är i Karlstad, Värmland.
  2. Gevalia är också det ett väldigt stort kafferosteri. Det har varit med i svängarna sedan 1920-talet och vilket man kanske kan höra på namnet så ligger Gevalias bas i Gävle. Gevalia har blivit väldigt uppmärksammade för sina reklaminslag. Redan i början så använde företaget mycket affischer och annonser för att marknadsföra sig, men började senare med exempelvis bioreklam. Nuförtiden har man kunnat se deras reklam på allt från sociala medier till att ha hört dem på radio. Gevalia har numera cirka 30 olika kaffesorter som man kan frossa i efter egen smak.
  3. Zoegas kafferosteri är även de en gigant inom kafferosterierna i Sverige. Till skillnad från de andra två rosterierna så har detta kafferosteri påbrå från två andra länder, nämligen Brasilien och Italien. Zoega startades i Landskrona i slutet av 1800-talet men flyttade tidigt till Helsingborg där butiken fortfarande är kvar. Zoega är speciellt kända för sitt goda mörkrostade kaffe som utgör cirka sextio procent av Sveriges försäljning av just det mörkrostade kaffet.
  4. Arvid Nordquists kafferosteri är en favorit hos många och är en populär kaffesort i både det svenska hushållet men också i caféer runt om i Sverige. Kaffesorten kommer ursprungligen från Arvids egna delikatessbutik som han öppnade i slutet av 1800-talet. Där sålde han delikatesser och viner, men självklart också gott kaffe. Så småningom skapade han en egen kaffesort som kallas ”Arvid Nordquist kaffe” och resten är historia. Företagets förpackningar har en lyxig känsla med en snygg aluminiumpåse invändigt.

Comments are closed.