Kanelbullen

Det har blivit dags att skriva några rader om vad som faktiskt kan vara det mest ”svenska” av allt. Det har blivit dags att skriva om kanelbullen.

Denna lilla vetebomb som fullkomligt sprängt all konkurrens. Kanelbullen är i dag ett givet inslag på varje fikabord i små röda stugor runt om i Sverige. Och det är egentligen inte så svårt att förstå varför när man smakat på en riktigt god kanelbulle. Kanelbullen är helt enkelt en perfekt mix av sött och beskt som blandas och triggar igång smaksinnena. När man väl börjat äta kanelbullar så är det svårt att sluta. Men hur blev kanelbullen svenskt nationalfika egentligen? Vad har den lilla bullen för historia? Varför är kanelbullen så populär? Allt det här ska vi försöka ge var på i den här artikeln!

Kanelbullens historia

Kanelbullens historia

Kanelbullens historia

Kanelbullen är i dag ett av världens mest populära bakverk. Den första kanelbullen bakades troligtvis i Sverige någon gång under 1920-talet, men sedan dess har alltså kanelbullen goda smak spridit den långt utanför vårt lands gränser. Det var alltså efter det första världskriget som kanelbullen gjorde entré, detta mycket tack vare att de ingredienser som ingår i bakverket först nu blev mer tillgängliga i Sverige. Tidigare var det inte helt enkelt att få tag på kanel och kardemumma här uppe i Norden, men nu hade man alla ingredienser för recept på kanelbulle. På 1950-talet var kanelbullen ett givet inslag till kaffet i de flesta hem i Sverige.

Uppskattningsvis så konsumeras det svenska folket ungefär 316 kanelbullar per person och år. Svenskar äter nästan en bulle om dagen alltså. Det kanske låter lite väl mycket till en början, men betänk också hur mycket vi svenskar faktiskt fikar. Att beställa en kanelbulle med kaffe på Pressbyrån eller ha en kanelbulle till fikat på kontoret är daglig rutin för många. Snittet höjs dessutom av den stora högtiden: Kanelbullens dag, som sedan 1999 firas den fjärde oktober varje år. På den här dagen säljer givetvis kaféerna lite extra kanelbullar. På senare år har vi dessutom upplevt något av en kanelbulle-boom; trenden med kanelbullar har exploderat över styr, och numera syn nya innovationer, såsom kanelbulle-kebab och kanelbulle-hamburgare lite varstans. Kanelbullen har blivit något av en retrosymbol, och alla älskar kanelbullar.

Minnen av kanelbullen

Men det är inte svårt att förstå varför kanelbullen har gjort sådan succé. För det första är det lilla bakverket faktiskt väldigt gott. Att äta en kanelbulle med en kopp kaffe eller ett glas mjölk är helt enkelt härligt – en fika med en perfekt kombination av smaker. Utan smaken hade såklart aldrig kanelbullen blivit en sådan hit. Men i dag känns det som att kanelbullen rider på en ny framgångsvåg som beror på mer än smaken. Min gissning är att det är många, liksom jag själv, som har härliga minnen av kanelbullar i barndomen. Jag minns hur pappa och jag gick långa vandringar i naturen, och med sig hade han alltid kanelbullar och saft som vi åt när vi nått slutmålet. Jag minns också dagar vid sommarstugan, när jag sprang runt och spelade fotboll, och mamma plötsligt ropade att nu är det fika. Det var såklart alltid kanelbullar. Eller jordgubbstårta. Att äta kanelbullar i dag tar mig tillbaka till bättre tider. Därför är det inte svårt att förstå varför kanelbullen är ett bakverk som lär leva kvar lång tid framöver.

Comments are closed.