Kär böna i olika format, del 1

Kaffebönan är en underlig liten krabat som tagit världen med storm. Den lilla bönan älskas av många människor runt om jorden, och dessutom i många olika former.

Den stressade arbetaren som ska iväg till jobbet på morgonen kanske skyndar i sig en kopp snabbkaffe, medan finsmakaren tar god tid på sig och maler egna bönor till sin kopp. Kaffebönans popularitet har gjort att det utvecklats en mängd olika sätt att framställa en kopp kaffe ifrån den – alla med sina olika fördelar och nackdelar. I den här artikelserien ska vi djupdyka just i alla de olika sätt som kaffebönan kan serveras på. Viktig kunskap för den som vill lära sig mer om kaffe alltså. I den här första delen av serien ska vi prata om bryggkaffe, presskaffe och kokkaffe!

Bryggkaffe, presskaffe och kokkaffe

Bryggkaffe, presskaffe och kokkaffe är egentligen väldigt lika varandra och somliga har antagligen inte någon vidare koll på skillnaden mellan de olika sorterna. Alla är de nog den sortens kaffe som de flesta tänker på när de hör ordet kaffe. De är ”riktigt kaffe” – det kaffe som de flesta svenskar har hemma i köket och dricker på morgonen. Många tycker att snabbkaffe känns för vattnigt och att det är fuskkaffe, medan hela bönor och liknande är alltför omständligt att brygga. Därför är de här sorterna perfekta för den som vill avnjuta en god kopp kaffe utan att investera alltför mycket tid och engagemang i koppen. Ett problem gentemot hela bönor är dock att en del smak går förlorad från det att kaffet mals till dess att det bryggs

Bryggkaffe

Bryggkaffe

Bryggkaffe

Bryggkaffe, presskaffe och kokkaffe är alla kort och gott rostade bönor som sedan har malts ned och förpackats. Det är alltså färdigt att bryggas direkt när du öppnar paketet. Sedan finns det olika sätt att brygga ditt kaffe, och olika malningsgrad på bryggkaffet lämpar sig för olika sätt att brygga. Bryggkaffe är väldigt finmalet kaffe, vilket gör att du behöver ett filter som silar bort kaffepartiklarna i bryggningsprocessen. Och det är därför det heter just bryggkaffe – för det lämpar sig att bryggas i en kaffebryggare. I en kaffebryggare häller du vatten i en tank, sedan mäter du upp en lagom mängd bryggkaffe som du häller i ett filter. Filtret placerar du sedan på dess plats i kaffebryggaren. Maskinen kokar upp vattnet som rinner genom filtret med kaffe och vidare ned i kaffekannan. Vattnet har alltså endast kontakt med kaffepulvret en ganska kort stund och hinner därför inte bli beskt, trots att kaffet är så finmalet. Med en kaffebryggare och bryggkaffe går det fort att laga sig en riktigt god kopp kaffe. Vilket märke ger den bästa koppen bryggkaffe då? Jo, Göteborgs-Posten lät gör ett smaktest av några olika sorters bryggkaffe. Resultatet blev att Arvid Lindquists ”Reko” hamnade på första plats med fem fyrar, medan andraplatsen fick delas av bland annat Zoégas ”Hazienda” och Löfbergs Lilas ekologiska mörkrost.

I nästa del av den här artikelserien ska vi bland annat fortsätta och titta närmare på bryggkaffets två närmaste släktingar, nämligen presskaffe och kokkaffe!

Comments are closed.