Kär böna i olika format, del 2

Nu har vi kommit fram till den andra delen i den här artikelserien som handlar om olika sorters kaffe.

Kaffebönan har blivit så populär att det vuxit fram en mängd olika sätt att tillaga den. Det finns snabbkaffe för det med tidsbrist, hela kaffebönor för den som bara nöjer sig med det allra bästa, bryggkaffe, kokkaffe, presskaffe och kaffekapslar. Det är inte lätt att veta vad allt innebär – alla kan ju inte bli barista! Men i den här artikeln försöker jag reda ut begreppen lite så att även vi dödliga ska kunna veta vilken sorts kaffe som passar i olika sammanhang, och vad man behöver för att brygga de olika sorterna! I den första delen diskuterade vi bryggkaffe. Här ska vi fortsätta med bryggkaffets närmaste släktingar: presskaffe och kokkaffe.

Presskaffe

Presskaffe är precis som bryggkaffe färdigrostade bönor som sedan har malts ner och förpackats så att du enkelt ska kunna brygga dig en god kopp kaffe i hemmets lugna vrå. Men det finns avgörande skillnader både i kaffets struktur och dess bryggprocess. För att brygga presskaffe använder man istället en perkolator eller en kaffepress. Kaffepressen går även under namnen pressobryggare, presskanna eller fransk press – kärt barn har många namn. Men hur gör man kaffe i en kaffepress? I en kaffepress häller du först ner ditt kaffe. Ungefär två skopor per kopp brukar vara lagom, men vill du ha starkare går det bra att hälla i lite extra. Sedan kokar du upp vatten i en kastrull eller i en vattenkokare. Mät upp precis så mycket vatten som du behöver för de kopparna du ska koka. När vattnet börjat koka låter du det först svalna någon minut, och häller sedan i vattnet i kaffepressen. Nu blandas alltså presskaffet med det varma vattnet. Därefter tar du filtret och pressar det genom behållaren. Beroende på hur du vill att ditt kaffe ska smaka så kan du justera vattnets temperatur samt tiden som du låter kaffet och vattnet vara tillsammans innan du pressar ur.

Presskaffe

Presskaffe

Presskaffe är grövre malt än bryggkaffe, annars skulle resultatet bli alltför beskt. Kaffepressen har dessutom ett grovt filter, och om man använder bryggkaffe i kaffepressen så riskerar filtret att täppas igen av de små partiklarna i bryggkaffe. Då blir filtret mycket trögt att pressa ner. Dessutom riskerar man att få kaffepulver i koppen. Använder man dock rätt kaffesort, alltså presskaffe, i kaffepressen så menar många att det här är den metod som ger allra bäst kaffe!

Vad är kokkaffe?

Vad är då skillnaden mellan bryggkaffe, presskaffe och kokkaffe? Kokkaffe var mycket vanligt förr och faktiskt en trend som är på väg tillbaka. Att koka kaffe är retro och populärt igen. Ofta är kokkaffet lite ljusare rostat för en mildare smak. Kokkaffe är även ännu grövre malet än bryggkaffe och presskaffe. Detta för att det kokas helt utan filter, och då behövs grovmalt kaffe för att sumpen ska sjunka undan och lägga sig. Fördelen med kokkaffe är att all smak behålls, annars försvinner mycket arom i filtret. Det är dessutom otroligt mysigt att till exempel koka kaffe över öppen eld. Kokar du hemma på spisen kan du använda en kaffepanna.

Comments are closed.