Kär böna i olika format, del 3

Kaffe är en dryck som älskas av mängder av människor över hela vår planet. Den lilla bönan har tack vare sin goda smak och uppiggande egenskaper även lyckats blir ett viktigt inslag vid frukostbordet i de flesta svenska hem.

Eftersom kaffe har blivit en så viktig del av livet för många människor, så har det utvecklats en rad olika kaffeprodukter – och i dag hittar du allt från hela bönor till pulveriserad snabbkaffe i mataffärerna. Men vad är egentligen skillnaden mellan alla olika sorters kaffe? Spelar det någon roll om jag väljer bryggkaffe, presskaffe eller kokkaffe? All kan inte gå en utbildning till barista och därför tänkte jag gå igenom vissa grunder i den här serien. I de första två delarna har jag beskrivit skillnaderna mellan bryggkaffe och presskaffe, samt retrotrenden kokkaffe. I den här avslutande delen ska jag diskutera hela bönor och de moderna kaffekapslarna.

Kaffe från hela bönor

Kaffe från hela bönor

Kaffe från hela bönor

Att använda sig av hela bönor har egentligen bara en enda nackdel. Men tyvärr är det en nackdel som väger tungt i dagens stressade samhällsklimat. Den som vill brygga sitt kaffe från hela bönor behöver nämligen lite mer tid än vad de flesta är villiga att avvara på sin kopp kaffe. Det tar helt enkelt längre tid och mer arbete för att få sig en skvätt kaffe om man satsar på hela kaffebönor. Men annars är det genomgående fördelar. Så fort kaffebönorna mals ner och de kommer i kontakt med luft börjar aromerna att brytas ned. Smakerna dämpas och blir mindre och mindre fylliga. Endast genom att själv mala sina egna hela kaffebönor kan man erhålla en riktigt färsk kopp kaffe. Det är därför som hela kaffebönor passar den riktige finsmakaren. Det är utan tvekan på hela kaffebönor som den godaste koppen kaffe bryggs. Att påstå något annat vore bluff och båg!

Kaffebönor har dessutom ytterligare en fördel. Om du köper hem hela bönor och maler själv i en kaffekvarn, så kan du nämligen själv välja hur grovt malet kaffet ska vara. Det innebär att du även själv kan bestämma hur du sedan vill brygga det. Brygger du det fint så kan du använda kaffebryggaren, men du kan även brygga det grövre och använda antingen en kaffepress eller en kokpanna. Hela bönor ger alltså fler alternativ. För den som är ute efter den allra bästa koppen kaffe, så rekommenderar jag absolut att mala eget kaffe från hela bönor och sedan koka det i perkolator eller kaffepanna. Färska bönor utan filter ger en utsökt kopp kaffe.

Kaffekapslar

Slutligen ska jag bara nämna de moderna kaffekapslarna. De är ett smidigt sätt att snabbt få en kopp kaffe på morgonen, utan att behöva krångla med filter eller mått. Det är bara att sätta i en kapsel i maskinen, trycka på en knapp och vänta, så har du snart ditt färdiga kaffe. Du behöver dock köpa en speciell maskin för ändamålet och dessutom köpa nya kapslar rätt ofta. De här kapslarna och också rätt dyra. Smidighet i all ära, men det är knappast heller ett miljövänligt alternativ – ska du förse ditt dagliga kaffebehov med kaffekapslar så bildas det snabbt mycket skräp!

Comments are closed.