Kladdkaka, en enkel favorit

Ja, få bakverk har väl en sådan status som kladdkakan har i Sverige. Tillsammans med kanelbullen, jordgubbstårtan och äppelpajen är den en riktig favorit – kanske framför allt hos unga.

Jag minns själv hur man kunde komma hem från skolan i ungdomen och vara lite sötsugen. Då kunde man snabbt och enkelt slänga ihop en riktigt god kladdkaka. Ingredienserna fanns alltid hemma, och det tog inte lång tid att slänga ihop dem. Resultatet blev alltid lika lyckat. Men det är ju klart, det är svårt att misslyckas med en kladdkaka. En kladdkaka är ju alltid en kladdkaka, oavsett om den ibland blev lite mer kladdig och ibland lite fastare än vanligt. Den var alltid lika god för den. För ibland är det enkla även det bästa. Lyckligtvis passar kakao riktigt bra tillsammans med kaffe, vilket har gjort att kladdkakan har fått följa med mig även upp i vuxen ålder. Ibland blandar jag ihop en kladdkaka, för kombinationen kladdkaka och kaffe är en riktig höjdare till eftermiddagsfikan. Helst dricker jag mörkrostat kaffe till just kladdkakan, eftersom jag tycker att den lite mer bittra smaken passar sig extra väl till detta bakverk. Eftersom den här kombinationen är en favorit hos mig tänkte jag dela med mig av mitt bästa recept på kladdkaka i den här artikeln. Testa det helst tillsammans med en kopp kaffe!

Mitt bästa recept på kladdkaka

Mitt bästa recept på kladdkaka

Mitt bästa recept på kladdkaka

Det finns en mängd olika recept på kladdkaka som cirkulerar på internet. De flesta är ganska lika men skiljer sig åt på små detaljer. De olika recepten ger också kladdkakor med lite olika smak och konsistens, vilket är bra eftersom de flesta gillar lite olika slags kladdkaka. Det gäller bra att hitta just det recepts som passar ens egna smaklökar bäst! Här tänkte jag i alla fall ge er mitt bästa recept på kladdkaka. Jag tycker att den här kladdkakan passar lite extra bra just till eftermiddagsfika och tillsammans med en härlig kopp med kaffe.

För att baka den här kladdkakan behöver du 175 gram smör, 2 dl socker, 1,5 dl kakao, 1 dl sirap, 3 tsk vaniljsocker, 2 ägg och 2 dl vetemjöl. En skillnad i det här receptet från många andra recept på kladdkaka är att det är lite mera smör, lite mer kakao, och en del av sockret har bytts ut mot sirap. Det gör kladdkakan lite fastare och krispigare, och det kan vara riktigt kladdig utan att för den sakens skull bli rinnig. Eftersom det går väldigt fort att blanda samman ingredienserna kan det vara en bra idé att sätta på ugnen redan innan du börjar med själva bakningen. Cirka 200 grader ska den vara. Sedan tar du en liten kastrull och smälter smöret däri. När smöret har smält kan du även hälla ner sirapen och lite den bli lite varm. Därefter blandar du ner vaniljsocker och strösocker tillsammans med kakao. Sedan fortsätter du med äggen. Blanda noggrant och börja häll i lite mjöl. Ett tips är att hälla i lite av mjölet åt gången och sedan bland. Häll alltså inte ner allt mjöl på en gång – då kan det bli svårt att blanda och det kan bildas klumpar. När du har blandat ihop alla ingredienser är det bara att hälla över smeten i en smörad ugnsform, ställa in formen i ugnen och därefter vänta i ungefär en kvart. Sedan är det klart och du kan njuta av en riktigt god kladdkaka!

Comments are closed.