Ljus, mellan eller mörk

Det är mycket snack om hur kaffebönorna ska rostas för att ge kaffet den absolut bästa smaken. Men vad skiljer egentligen mellan de olika rostningsgraderna? Och är det egentligen någon skillnad i smak mellan mellanrostade bönor och mörkrostade bönor? I den här artikeln ska vi försöka reda ut vad de olika rostningsgraderna innebär – skillnader i smak, hur länge bönorna har rostats med mera. Tanken är att nästa gång du står inne i mataffären och ska välja ett gott bryggkaffe, så vet du skillnaderna mellan ljusrost, mellanrost och mörkrost, och kan då göra ett mer medvetet val så att din nästa kopp kaffe passar dig och dina preferenser bättre! Men först en liten introduktion till rostningen: För att rosta bönorna hettas de upp genom att de placeras i en stor behållare som roterar, sedan hettas de upp genom att en stråle varmluft med en temperatur på cirka 500 grader skjuter värme mot dem i mellan åtta till femton minuter.

Ljusrostat kaffe

Ljusrostat kaffe

Ljusrostat kaffe

Det stämmer faktiskt att ljusrostat kaffe har en lite lenare och mildare smak är kaffe som rostats hårdare. Däremot stämmer det inte att ljusrostat kaffe skulle vara bättre för magen än alternativen mellanrost och mörkrost. Tvärtom så är ljusrostat kaffe det som är allra sämst för en känslig mage. Det beror på att det är kaffets låga pH-värde som kan orsaka trubbel för magen. Kaffe innehåller en mängd olika syror som kan vara svåra för magen att hantera och smälta. Med vid längre rostning bryts mer av dessa syror ner, pH-värdet höjs, och magen får ett lite enklare arbete. Att mer syror är kvar i kaffet när bönorna bara har ljusrostats innebär också att smaken skiljer sig en del från det kaffe som vi oftast dricker i Sverige som är mellanrost eller mörkrost. Ljusrostat kaffe är betydligt syrligare, och den som aldrig provat ljusrostat kaffe kan bli förvånad över den stora skillnaden. Ljusrostat kaffe är nämligen inte speciellt vanligt i Sverige än, även om det blir allt mer populärt. För den som har en stabil mage och gillar de lite syrligare njutningarna kan ljusrost vara ett gott alternativ.

Mellanrost eller mörkrost?

Nu när vi vet skillnaden mellan de mer rostade alternativen och ljusrost ska vi ge oss på att försöka bena ut skillnaden mellan mellanrost mörkrost. I Sverige, landet lagom, är förstås mellanrost favoritrostningen! Men det är inte bara tack vare namnet som mellanrosten har vunnit svenskarnas gunst. Mellanrosten är bättre för magen är ljusrosten eftersom en stor del av syrorna har brutits ner, men har fortfarande kvar en rund och mjuk smak. Mellanrost är en riktigt bra alternativ för den som vill dricka en kopp kaffe till frukost – mild smak och snällt för magen. För att få fram mellanrostade bönor behöver man rosta dem i cirka tio till tolv minuter tills de når ungefär 200 grader. Då börjar bönorna svälla upp och blir bruna i färgen.

För att mörkrosta bönorna låter man dem rostat ytterligare ett par minuter. Då bryts ännu mer syror ned och därmed försvinner också den syrliga smaken. Mörkrostade bönor har istället en starkare, mer bitter smak. Lite förenklat skulle man alltså kunna beskriva de olika rostningarnas karaktär utifrån en skala mellan syrligt på ena sidan och bittert på den andra. Välj vad som passar just dig och dina smaklökar!

Comments are closed.