Mjölk i kaffet

Alla gillar att få sitt kaffe serverat på olika sätt. Vissa vill ha starkt kaffe, andra vill ha svagt. Vissa vill ha mycket socker, andra vill inte ha något socker alls. Somliga vill ha en stor kopp kaffe, medan andra helst dricker en shot espresso. Sedan finns det de om gillar sitt kaffe svart, och ytterligare några som vill ha mjölk i kaffet. Mjölk i kaffet har blivit en omdiskuterad fråga i och med att det har vuxit fram en medvetenhet om hur djuren blir behandlade. Allt fler människor väljer att leva en vegansk livsstil och att endast äta vegansk kost, utan några som helst produkter från djur. Då väljer man såklart även bort mjölken till kaffet. I den här artikeln ska vi utforska det här ämnet lite djupare; vi ska prata om etiska aspekter av att ha mjölk i kaffet och vi ska se närmare på vilka alternativ som finns för den som vill undvika animaliska produkter, men heller inte tycker om att dricka sitt kaffe svart.

Är det okej att ha mjölk i kaffet?

I dag ökar medvetenheten om hur djuren har det på gårdarna. Samtidigt har vi möjlighet att bry oss och att förändra situationen. Vi lever inte längre på 1800-talet då komjölk var en nödvändig del av kosten för att överleva. I dag kan vi klara oss helt utan några produkter från djurriket och faktiskt leva ett ännu hälsosammare liv. Vi behöver inte längre komjölk för vår överlevnad. Att dricka mjölk och att använda andra mjölkprodukter i matlagning med mera handlar numera om att man tycker är gott. Det är inget fel med det. Det finns ju mängder med mjölkprodukter som är supergoda. Tänk bara på alla ostar, mjölkchoklad, yoghurt, eller vispgrädde. Men att konsumera dessa produkter görs för det egna nöjets skulle, inte för att det skulle vara nödvändigt ur näringssynpunkt.

Är det okej att ha mjölk i kaffet?

Är det okej att ha mjölk i kaffet?

När man väljer att konsumera mjölkprodukter gör man därför indirekt ett val mellan sig själv och ett djur. Och valet handlar om att å ena sidan ge sig själv något gott och samtidigt bidra till att ett kor mår dåligt, eller att avstå från något som man själv skulle uppskatta för att på så vis minska mängden lidande i världen. Valet är fritt, men det är fortfarande och oavsett ett val mellan dessa alternativ. När det gäller mjölk i kaffet blir valet betydlig enklare av att det i dag finns så många alternativ till komjölk.

Alternativ till komjölk

Bland annat Oatly har satsat stort på att utmana mjölkindustrin och ta över en del av marknaden. Och de har lyckats rätt bra. Andelen människor som väljer andra alternativ har ökat kraftigt på senare år, kanske mycket tack vare de havre-baserade alternativ som Oatly erbjuder. När veganismen var ny och det började komma veganska alternativ på marknaden så var dessa ganska dåliga att blanda med kaffe eftersom de ofta skar sig eller klumpade sig. De blandades inte ordentligt med kaffet utan sjönk ofta till botten av koppen. Men nu ser situationen annorlunda ut. Inte bara har det lanserads en uppsjö olika valmöjligheter – nu finns sojamjölk, mandelmjölk, havremjölk, quinoamjölk, risdryck och många fler, utan det har kommit produkter speciellt utvecklade för att hällas i kaffet.

Den stora succén kommer just från Oatly, nämligen Oatlys iKaffe. Den smakar gott, blandar sig perfekt med kaffet och går även att vispa och skumma om man känner för det. Nu finns alltså ett hållbart alternativ för de som vill välja något annat än komjölk. Då gör man dessutom miljön en tjänst.

Comments are closed.