Myter om kaffe, del 1

Eftersom kaffe är så enormt populärt över hela världen så är det klart att det även snackas en hel del om den delikata drycken. På så vis uppstår en mängd olika myter som sedan får spridning. Myter finns ju om det mesta i samhället, och de kan ofta vara ganska underhållande.

Men de kan även vara väldigt irriterande när någon du talar med vildsint förfäktar massa ogrundade myter trots att du vet hur saker och ting egentligen ligger till. De framhärdar ändå att vad de hört från sin kompis, kusins, pojkväns klasskamrat är sanningen. Genom åren har flera olika myter florerat angående kaffe. De flesta är ofarliga missuppfattningar, men vissa kan vara bra att reda ut. Och det är precis vad jag hade tänkt göra i den här artikelserien. Här tacklar vi i tre artiklar ett gäng vanliga myter om kaffe!

Espresso bättre än bryggkaffe för den som vill piggna till

Den första myter handlar om konflikten mellan bryggkaffe och espresso. Enligt myten innehåller espresso mer koffein än vanligt bryggkaffe och skulle därför vara ett bättre val för den som dricker kaffe för att bli pigg och alert. Det svåra med den här myten är att mängden koffein varierar. Halten koffein i espresso är oftast relativt jämn, även om den kan variera beroende på vilken sorts böna som används i bryggningen – en espresso på arabicabönor är till exempel ungefär hälften så stark som en espresso på robustabönor.

Däremot är koffeinhalten i bryggkaffe väldigt svår att bestämma något slags medelvärde på. Det beror ju på hur mycket kaffe du använder när du brygger kaffet… Om du brygger med lite kaffe och mycket vatten får kaffet en låg halt koffein, men om du gör tvärtom och häller i mycket kaffe tillsammans med en liten mängd vatten så kommer kaffet vara riktigt starkt och innehålla mycket koffein. Myten håller alltså inte eftersom det inte går att avgöra något mått för hur mycket koffein som bryggkaffe innehåller. Det bryggkaffe som jag kokar hemma är oftast betydligt starkare än den espresso som jag blir serverad ute på kaféer.

Arabica smakar bättre än robusto

Arabica smakar bättre än robusto

Arabica smakar bättre än robusto

Nästa myt handlar om skillnaden mellan arabica och robusto. Enligt myten har arabica en bättre smak än robusto. Myten faller egentligen på sin egen orimlighet. Smak är subjektivt och vad som är gott går inte att fastställa objektivt. Kaffeexperter bedömer oftast arabicabönans smak som fylligare och mer nyanserad, medan robustabönan brukar få mer svala recensioner. Dess smak brukar beskrivas som jordig och träig. Men vem bestämmer vad som är gott? Det gör man själv. Vissa gillar robusto mer och andra gillar arabica bäst – och somliga gillar inte kaffe över huvud taget. Om du frågar någon som inte gillar kaffe så smakar nog både bönorna lika illa.

Te är nyttigare än kaffe

Enligt myten är te nyttigare än kaffe. Även denna myt är ganska svår att ringa in vad den handlar om. Det beror ju på vad man menar med nyttigt. Ofta är det halten antioxidanter som åsyftas. Då stämmer inte påståendet. Kaffe innehåller nämligen mer antioxidanter än alla sorters te. Sedan finns det så många olika sorters te. Om man är känslig för koffein eller undviker koffein under en graviditet så är det såklart bättre att dricka koffeinfritt te. Men det är svårt att konstatera om det ena är nyttigare än det andra.

Comments are closed.