Myter om kaffe, del 2

Myter kan ofta leda till ett gott skratt, men de kan också göra en fly förbannad, eller bara leda till missförstånd. I fallet med kaffe kan myterna om det svarta guldet göra att du brygger din kopp kaffe fel eller i värsta fall avstår från att dricka kaffe. I dag sprid myter som aldrig förr. Skvaller, internet och teve ger bra grogrund för att myterna ska slå rot och sprida sig likt ogräs mellan människors medvetanden. Ibland behöver man rensa lite ogräs, så i den här artikelserien slår vi hål på myterna. Inga mer missuppfattningar och missförstånd gällande kaffe!

Ju snabbare efter rostningen du dricker kaffet, desto godare

Ja, enligt den här vanliga myten så ska kaffet smaka som allra bäst direkt efter rostningen, därefter försämras smaken successivt för att efter några månader smaka riktigt dåligt. Den här myten stämmer helt enkelt inte. För det första är kaffet inte som godast direkt efter rostningen. Efter rostningen behövs nämligen tid för att kaffets syror och aromer ska hinna utvecklas. Ofta brukar man istället säga att kaffet smakar som godast ungefär en till två veckor efter själva rostningen. Det finns alltså faktiskt fördelar med att låta bönorna vila ett par veckor innan man maler dem och brygger kaffe på dem.

Ju snabbare efter rostningen du dricker kaffet, desto godare

Ju snabbare efter rostningen du dricker kaffet, desto godare

Beroende på hur bönorna paketeras efter rostningen så håller dessutom smaken olika länge. Men om de förpackas väl så skyddas bönorna från syre, som annars skulle leda till oxidering av syrorna i bönorna. Med en väl försluten förpackning så behåller bönorna sin goda arom under lång tid. I anslutning till den här myten ska det återigen påpekas att smaken är subjektiv, och vissa kanske uppskattar bönan direkt efter rostningen, andra efter ett par veckor, medan somliga gillar när den legat ett tag och blivit lite syrligare. Det är endast att generalisera när man påstår att bönan smakar bäst cirka två veckor efter rostning.

Det är bättre för magen att drick ljusrostade bönor

Enligt den här myten skulle alltså ljusrostade bönor vara mildare och därför snällare mot magen är mörkrostat kaffe. Myten har antagligen uppstått av att någon resonerat som så att det brända på mörkrostade bönor skulle vara det som kan orsaka problem för magen – att det bildas ämnen under rostningen som inte är bra för magen. Man skulle även kunna tänka sig att kaffe är som choklad, där mörk choklad är tyngre, beskare och kan ge illamående vid större mängder. Men myten stämmer inte. Faktum är att förhållandet är det omvända. Kaffe innehåller många olika syror. Det är surt och har ett lågt pH-värde. Det är surheten som gör att vissa blir dåliga i magen. Men när kaffet rostas så bryts syrorna ner. Kaffe som är gjort på mörka bönor får därför ett högre pH-värde och är tvärtemot myten enklare för magen att hantera.

Kaffe är vätskedrivande

Att kaffe är vätskedrivande är en riktigt seglivad myt. Men den stämmer inte. Nyare forskning visar att det krävs hela fyra koppar kaffe för att kroppen ska öka produktionen av urin. Men det är antagligen inte kaffet i sig som har den här effekten, utan mängden vätska. Anledningen till att många behöver springa och kissa efter att de druckit mycket kaffe är antagligen för att de har druckit mer vätska än de annars skulle gjort.

Comments are closed.