Myter om kaffe, del 3

Tack vare internet kan vem som helst komma åt vilken information som helst, när som helst. Så länge du har en dator, mobiltelefon eller iPad med anslutning till internet finns all världens kunskap bara några knapptryck bort.

Det här är såklart en möjlighet för alla som söker efter kunskap och bildning. Nu behöver du inte ägna timmar på biblioteket för att hitta rätt bok med den information som du söker, nu finns allt lättillgängligt. På bara några sekunder kan du ta reda på vilket år Gustav Vasa föddes, eller om det är lämpligt att dricka kaffe som gravid. Men internet kan även utnyttjas av alla dem som ämnar sprida missinformation. De kan skapa falska nyheter, myter och förvirring. På senare tid har en mängd olika myter om kaffe vuxit fram, och det är dessa som vi tacklar i den här artikelserien!

Kaffe ger dig högt blodtryck

Kaffe ger dig högt blodtryck

Kaffe ger dig högt blodtryck

Ytterligare en myt som är mycket svår att ta död på. Enligt myten skulle kaffe leda till högt blodtryck. Myten är förvisso inte helt falsk, men också väldigt överdriven och kan tolkas som mycket allvarlig. Normal konsumtion av kaffe påverkar inte blodtrycket. Om du däremot dricker väldigt stora mängder så att du får koffeinförgiftning, så kan det dock ha en sådan effekt. Då kan det även ge hjärtklappning och en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Men dricker nu under fem koppar om dagen finns inga sådana risker.

Kaffe skadar tänderna

Också delvis sant, men mest falskt. Om du dricker mycket kaffe och samtidigt missköter munhygienen, alltså struntar i att borsta tänderna, så kan tänderna förvisso bli en aning missfärgade av kaffet. Det är syran i kombination med färgen på kaffet som leder till dessa missfärgningar. Men sköter du om tänderna ordentligt så är det inte speciellt svårt att hålla tänderna vita trots flera koppar kaffe om dagen. Men faktum är faktiskt att kaffe kan skydda tänderna. Det är nämligen så att de bakterien som kan orsaka karies avskyr kaffe. Kaffe kan alltså skydda mot hål i tänderna genom att hålla de här bakterierna borta.

Kaffe håller dig smal

Den sista myten om kaffe som ska tacklas i den här artikelserien är myten som menar att kaffe håller dig smal, eller till och med kan göra så att du går ner i vikt. Visst, koffeinet i kaffe höjer ämnesomsättningen så att din kropp förbrukar lite mer energi an annars. Men det här är en mycket liten effekt. Att den skulle ha en reell inverkan på din kroppsvikt är minst sagt osannolik.

En annan tänkbar fördel med kaffekonsumtion i samband med viktnedgång är den extra mängden energi som du får – om du dricker kaffe så orkar du träna lite hårdare än om du inte hade druckit kaffe. Med även här är skillnaden inte speciellt stor. Och det finns inget som säger att den ökade förbrukningen på gymmet inte jämnar ut sig under dygnet. Om du tränar extra hårt så blir du även tröttare efteråt och kanske ligger några extra minuter på soffan. Då är du plus/minus-noll igen. Att kaffekonsumtion skulle ha någon vidare inverkan på din vikt är alltså inte så troligt.

Comments are closed.