Odla kaffe hemma, del 1

Någon annan än jag som funderat att börja odla kaffe hemma? Nej, kanske inte men jag själv älskar verkligen kaffe och jag skulle inte kunna klara mig en dag utan.

Jag har provat, men det resulterade i en kraftig huvudvärk men så fort jag tog en kopp kaffe och drack släppte den. Japp, beroendeframkallande är det. Och gott. Som den kaffenörd jag är funderade jag på varför det inte odlas kaffe i Sverige. Kan man odla andra exoktiska frukter och bär i växthus och utrymmen som efterliknar växtens eller plantans naturliga miljö så borde man väl kunna göra detsamma med kaffe. Tänk dig att gå till affären och köpa ett paket kaffe, odlat i skåne eller norrland eller var som helst i Sverige, det hade vart lite fränt. Att odla kaffe i Sverige går, och det går till och med att göra det hemma utan massor med pyssel.

Helt från början eller inte?

Helt från början eller inte?

Helt från början eller inte?

Ska man försöka sig på hemmaodling av ett kaffeträd måste man bestämma sig om man ska göra allt från scratch eller om man ska göra det lite enklare för sig. Vill man göra det helt från början så blir det lite svårare. Det man helst vill ha då är ett så färskt kaffebär som möjligt, och detta kan bli svårt att få tag på, nästintill omöjligt om man inte bor i ett kaffeproducerande land. Det man därför istället bör rikta in sig på är att få tag på så färska gröna kaffebönor som möjligt. Alla gröna kaffebönor lämpar sig dock inte för att starta en odling på och därför bör man fråga försäljaren om detta. Det finns seriösa försäljare av gröna kaffebönor som har kunskap om vilka kaffebönor som lämpar sig för odling men de flesta av de är utländska företag från exempelvis Nederländerna och Tyskland. Men detta är ett sätt att göra det från början. Vill man tjuvstarta lite går det att beställa ett litet kaffeträd. Man kan även köpa olika hemmaodlingskit, men detta är inget jag rekommenderar. Det tar så pass lång tid, cirka 7-8 år, innan ett kaffeträd börjar producera kaffebär som man kan plocka. Det är bäst att göra det ordentligt från början i sådana fall och då är inte ett odlingskit lösningen.

Comments are closed.