Odla kaffe hemma, del 2

 Vi har fått hem våra gröna, färska, kaffebönor. Vi har lagt de i vatten i cirka ett dygn och vi har införskaffat rätt sorts jord. Allt är nu redo för att plantera bönorna och det är efter det som det krävs tålamod. Att odla kaffe är nämligen ingen snabb process.

Plantering och groning

Anledningen till att man behöver ha så nyskördade gröna kaffebönor som möjligt är inte så konstig. Efter cirka fyra månader efter skörd så blir det allt svårare att få bönorna att börja gro. Inom fyra månader så brukar det inte vara något problem och det är faktiskt ingen direkt skillnad på en kaffeböna som är en eller fyra månader gammal, chansen att den kommer gro är ungefär densamma. Efter de fyra månaderna minskar inte bara chanserna till att bönan kommer gro, utan även om bönan kommer gro kommer det ta längre tid för den att göra så.

Plantering och groning

Plantering och groning

Det kan faktiskt ta så lång tid som sex månader för den gröna kaffebönan att gro då, och det är här tålamodet krävs som sagt. Våra gröna kaffebönor är klara för plantering och vi har vår sandblandade jord vilket är idealt för bönorna. Krukan man planterar bönan eller bönorna i behöver inte vara stor, man kommer nämligen behöva plantera om när det börjat gro. En kaffeböna har en platt sida och denna bör läggas nedåt, cirka två centimeter ned i jorden. Den nyplanterade bönan behöver konstant fuktig jord samt värme. Är man verkligen seriös med sitt kaffeodlande rekommenderas att införskaffa en värmeplatta som krukan kan stå på med lite värme på hela tiden. Har man inte det får man försöka ställa den på en varm plats, kanske ovanför elementet. Är kaffebönan mindre än fyra månader gammal kan man förvänta sig att den ska börja gro inom två till tre månader. Är den äldre än fyra månader kan det som sagt ta cirka sex månader innan groning sker. När man ser att bönan börjar gro så avvakta två veckor för att sedan plantera om den i en kruka som är mycket djupare. Jorden här bör vara vanlig lerjord men ha högt innehåll av humus, alltså nedbrutna växt- och djurdelar. Krukan bör alltid stå inomhus, ett kaffeträd klarar inte av de temperaturförändringar vi har i Sverige under året.

Kaffeträdet träder fram

Ställ krukan ljust, dock inte direkt i solen. En växtlampa är ett bra tips. Håll jorden fuktig och med tiden kommer plantan att få fler och fler blad. I och med att det träder fram mer blad kommer man behöva vattna oftare. Ha tålamod. Efter två till tre år kan det lilla kaffeträdet börja blomma men tills några kaffebär träder fram lär det dröja en cirka sju till åtta år. På plantagerna tar det cirka fem år, men plantagerna är på hög höjd vilket kaffeträden gillar. När det trätt fram kaffebär så går dessa att plocka. Få bort skalet runt bönorna genom att torka bären eller blötlägga dem. Sedan går det faktiskt att rosta sitt helt egenproducerade kaffe i ugnen. Har man en kaffebryggare med inbyggd mal så går det bra, annars får man skaffa en kaffemal. Nu är allt redo för att brygga en kopp med hemodlat kaffe, äntligen efter nästan ett decennium!

Comments are closed.