Olika kaffesorter, Americano

Dom flesta jag känner älskar kaffe. Men det finns så klart de som hellre dricker te eller ingenting alls. I denna artikel kommer du att få lära dig om kaffe, hur den tillverkas och framförallt vad kaffesorten Americano är för någon. Kaffe är alltså en böna eller frö som vuxit på en kaffebuske och sedan finmalts så att den går att dricka mixad med varmt vatten.  Kaffet kommer från Afrika och därefter distribuerats runt hela världen. Etiopien närmare sagt. Det var för över två tusen år sedan som drickandet växte framförallt i arabiska halvön men även i bosforiska. Det fortsatta i Yemen där kaffe sprids snabbt genom den arabiska halvön. I mitten av 1300-talet nådde kaffeberoendet Yemen och i 300 år dracks den efter det recepts som användes först i Etiopien. Yemen klimat och bördiga jord gav de ideala förutsättningarna för att odla rika kaffeskördar

Istanbul introducerades för kaffe 1555 under Sultan Suleiman den magnifika regeringstid (Özdemir Pasha) ab den osmanska guvernören i Yemen, som hade börjat att dyrka kaffet. I det osmanska riket upptäcktes en ny metod för att dricka kaffe: bönorna stektes över en eld, finmaldes och kokades sedan långsamt med vatten på asken under en koleld. Med sin nya bryggningsmetod och arom spreds kaffes rykte snart vidare i världen. Kaffe blev snart en viktig del av palatsköket och var mycket populär i domstolar.

Kaffet sprids i snabbare takt

Kaffe spriddes snart från rikas palats till herrgårdar och från grandherrgårdar till allmänhetens hem. Befolkningen i Istanbul blev snabbt förälskad av drycken. Gröna kaffebönor köptes och rostades sedan hemma på kokkärl. Bönorna maldes sedan i murbruk och bryggdes i kaffepannor.

Kaffet växte i popularitet och genom upprättandet av kaféer; det första öppnades i distriktet Tahtakale och annu fler kaféer öppnades snart upp över hela staden. Kaffehus och kafékultur blev snart en integrerad del av Istanbul sociala kultur; folk kom hit hela dagen för att läsa böcker och vackra texter, spela schack och backgammon och diskutera poesi och litteratur. Tack vare ansträngningarna från köpmän och resenärer som passerade genom Istanbul spreds turkiskt kaffe snart till Europa och till slut runt om i världen.

Kaffet sprids i snabbare takt

Européerna fick sitt första smakprov av kaffe 1615 när venetianska köpmän som hade bekantat sig med drinken i Istanbul tog med sig det tillbaka till Venedig. Först såldes drycken på gatan av lemonadförsäljare, men 1645 öppnade det första kaféet i Italien. Kaffehus växte snart över hela landet och, som i många andra länder, blev de en plattform för människor från alla samhällsskikt, särskilt konstnärer och studenter, att träffas och prata. Resenärer som upptäckte kaffe medan de bodde i Istanbul marknadsförde denna dryck i brev som de skickade hem till Marseilles. 1644 lanserades de första kaffebönorna, tillsammans med apparat för att förbereda och servera kaffe, i Marseille,

År 1660 började köpmän från Marseilles att importera kaffe till staden och därmed växte även Marseilles växande kaffeaptit Det första kaféet öppnades i Marseilles 1671. Ursprungligen var det kaféer som endast erbjöd kaffe till köpmän och resenärer, men de blev snart populära bland människor från alla samhällsskikt.

Comments are closed.