Olika kaffesorter, cortado

Cortado är en kaffedryck som är mycket populär i vissa delar av världen. Som alla vet så finns det nästintill oändligt med olika kaffedrycker och speciellt nu idag så dyker ännu fler upp eftersom kaffe är trendigt just nu. Stora företag som exempelvis Starbucks eller Espresso House lanserar ofta nya sorters kaffe men många olika smaksättningar. Denna dryck cortado består av en mix av espresso och varm mjölk. Dock så är delarna av kaffe och varm mjölk rätt olika. Anledningen till att mjölken ska vara varm är för att då tar man ner syrligheten. Den varma mjölken skummas som i andra kaffedrycker men inte alls så fluffigt som den kan göras i till exempel latte eller cappuccino.

Namnet på denna kaffedryck kommer ifrån det spanska språket och ordet “cortar” som betyder att dela. Dock så tolkas det mer i detta fall åt hållet som meningen utspädning. Den alldeles direkta översättningen på ordet cortado är dock avskurna. Vanligen så hittar du de traditionella cortados i södra Europa i bland annat Spanien och Portugal. Kaffen i sig är känd för att vara liten och samtidigt väldigt kraftfull men inte lika stark som en ren espresso.

Olika varianter av kaffesorten cortado

Olika varianter av kaffesorten cortado

Såklart så finns det ett antal olika varianter på kaffedrycken cortado, precis som med alla andra olika kaffedrycker. De kan vara olika inom landsgränserna men den allra största skillnaden kan man hitta mellan de olika länderna. I Spanien till exempel, där drycken har sitt ursprung ifrån, så serveras drycken cortado genom att man gör en espresso och sedan häller i en skvätt varm mjölk. Detta är vad den är som mest känd för, att man “skär” espressokaffe med en skvätt varm mjölk.

Kuba däremot har sin egen variant på cortado och då heter den istället cortadito. Drycken skapas på exakt samma sätt som i Spanien med espresso och mjölk men dock så används istället kondenserad mjölk. Även den kondenserade mjölken som används i Kuba värms upp innan den hälls i espresson. Anledningen bakom användningen av kondenserad mjölk kan man finna historiskt då Kuba som land varit utan färsk och vanlig mjölk under långa tidsperioder. Därför så har den ständiga tillgängligheten på kondenserad mjölk gjort att det varit bättre för dem att använda istället. Resultatet av detta är alltså att cortadito alltid “skärs” med kondenserad mjölk istället för den mer svåråtkomliga vanliga mjölken.

Om man ser till de icke spansktalande länderna så kan drycken även dyka upp på specialkaffemenyerna. Dock så ska man inte blanda ihop den med den italienska macchiaton eller cappucino. Då skillnaden mellan dessa olika drycker är relativt stora och du får då inte vad du förväntat dig.

De allra största skillnaderna som kan hittas är de cortados som enbart har en skvätt mjölk och de som har lika delar espresso som varm mjölk. Då är det största skillnaden mängden syra som kan kännas i smak. Ju mer mängd mjölk i dem desto mindre syrliga är de från kaffen. Testa gärna cortado, den skiljer sig mycket från det klassiska svenska kaffet.

Comments are closed.