Pepparkaka, en julig favorit

Pepparkakan är kanske en av Sveriges mest älskade småkakor, och ett perfekt tilltugg till kaffet. Framför allt är den omåttligt populär i juletider. I den här artikeln ska vi därför ta en närmare titt på pepparkakans historia, och även reda ut några vanliga funderingar kring pepparkakan – till exempel varför den äts runt jul? Gör den oss verkligen snällare? Och varför heter den ”peppar”-kaka när receptet definitivt inte innehåller någon peppar?

Pepparkakans ingredienser och bakning

Pepparkakor bakas vanligen på vetemjöl (eller fint glutenfritt mjöl för glutenfria pepparkakor) och smaksätts med ingefära, kanel och kryddnejlikor. För att degen ska jäsa brukar man tillsätta bikarbonat och för att söta till kakan används ofta sirap och strösocker. Man brukar säga att pepparkakor ska vara hårda, tunna och spröda. För att få till tunna och spröda pepparkakor är det viktigt att baka med en kall deg och att kavla ut den ordentligt innan man börjar forma kakorna. Man kan såklart skära ut sina egna former av degen, men många använder pepparkaksformar som ofta föreställer julmotiv, så som grisar, hjärtan, stjärnor, julbockar, granar samt gummor och gubbar. Efter att pepparkakorna har legat på en ugnsform i ugnen så är det även vanligt att dekorera dem med kristyr.

Varför heter det pepparkaka?

Varför heter det pepparkaka?

Varför heter det pepparkaka?

Så, varifrån härstammar då namnet pepparkaka? Jo, det var nämligen så att peppar faktiskt var en av ingredienserna i de pepparkakor som bakades i Vadstena kloster på 1400-talet. Det var först på 1900-talet som peppar och kryddpeppar togs bort ur pepparkaksrecepten. Men på 1400-talet var peppar en vanlig ingrediens hos de kakor som bakades av nunnor och såldes i klosterapotek. Kakan var nämligen framtagen i medicinskt syfte. De starka kryddorna i pepparkakan ansågs ha en lugnande effekt och lindra matsmältningsbesvär. Kanske är det den lugnande effekten som sedan lett till påståendet att man blir snäll av att äta pepparkakor … Vissa hävdar att det här påståendet kommer från tiden då kung Hans Johan II regerade i Sverige, Norge och Danmark. Kung Hans var ofta på dåligt humör, och eftersom ryktet sa att man blev glad av pepparkakor så ordinerade kungens läkare honom pepparkakor. Kilovis med pepparkakor skickades från apoteket i Köpenhamn till det kungliga slottet. Om kungen faktiskt blev snällare av behandling är dock svårt att veta.

Myter och historia

Man misstänker att pepparkakans anor sträcker sig ända till Mesopotamen 1700 f.Kr. Man vet med säkerhet att det bakades pepparkakor i Tyskland på medeltiden. Redan då använde man pepparkaksformar, fast då var de gjorda av trä. Formerna hade ofta religiösa motiv eller så föreställde de personer eller vapensköldar. Man antar att det var från Tyskland som pepparkakan sedan kom till Sverige. Ett första dokumenterade av pepparkakan i Sverige kommer från 1300-talet, då det står nedskrivet i inköpslistan till bröllopet mellan Kung Magnus Eriksson och Blanka av Namur.

Pepparkaksrecept började sedan att spridas i svenska kokböcker på 1700-talet och därmed blev det en vanlig kaka att baka hemma. Men det var först på 1800-talet som pepparkakan blev förknippad med julen. Och i slutet på 1800-talet blev det även tradition att baka pepparkakshus. Väggarna och taket görs av gräddad pepparkaksdeg som sammanfogas med smält socker och dekoreras med kristyr och godis. Detta är en tradition som sägs komma från Bröderna Grimms sagor i slutet av 1800-talet. I sagan om Hans och Greta så bor ju den elaka häxan i just ett pepparkakshus. Numera finns det till och med en pepparkakans dag, som inträffar den nionde december. Pepparkakans dag instiftades av AB Annas Pepparkakor, det svenska pepparkakeföretaget som säljer sina ”Swedish Ginger Thins” över hela världen.

Comments are closed.