Svenska kafferosterier

De stora kafferosterierna känner de flesta till: Zoegas, Gevalia, Löfbergs Lila, Johan & Nyström, Bergstrands och Arvid Nordquist. Utöver dessa finns det en mängd mindre rosterier, s k mikrorosterier, tex Koppi och Khals kaffe. Olika märken satsar på olika typer av rostning och andra väljer att bredda sig efter smak. På Nybryggt kan man filtrera sin sökning beroende på den procentuella mängden styrka i kaffebönan Arabica respektive Robusta samt även på vikt, malningsgrad, kaffetyp, märke, smak, e t c .

Bakgrund

De allra första svenska kafferosterierna kom först i slutet av 1800-talet. Det är sent med tanke på att kaffet introducerades i Sverige redan på 1600-talet. Kaffebönorna kom till Europa ända från Etiopien, där kaffebuskarna växer vilt, via Arabiska halvön och Turkiet. Under sommaren 1685 kom så den första lasten av 425 g kaffe till Sverige enligt arkiven i Göteborg. Det första kaffet såldes endast på apotek då det ansågs lindra sjukdomar. På 1700-talet tog kaffedrickandet fart i Sverige då den kaffeälskande kungen Karl XII introducerade drycken. I Stockholm resulterade detta i ett 50-tal kaffehus. År 1756 införde emellertid Sveriges riksdag ett förbud mot kaffedrickande och den som ertappades blev dömd till böter. Det fanns egentligen inget vettigt skäl till förbudet, utan det var bondeståndet som hade drivit igenom det som en hämnd mot att hembränningen av brännvin hade förbjudits. Förbudet hävdes 1769 och ersattes med en importtull, men återkom senare igen vid ytterligare tre tillfällen.

Det äldsta kafferosteriet

Det äldsta kafferosteriet

De flesta rostade alltså sitt kaffe hemma i vedspisen vid den här tiden. Det dröjde ända till 1890 innan det första rosteriet startades i Stockholm av Karl Wilhelm Karlberg. I början låg rosteriet inne i Vasastan, men numera håller det till på Kummelberget i Nacka utanför Stockholm. År 1950 såldes K.W. Karlberg AB till familjen Ström, som allt sedan dess har drivit verksamheten vidare i fyra generationer. Rosteriet rostar och paketerar kaffe för alla olika ändamål, för restauranger, storkök, serveringar, kontor samt kaffe och te-handeln. De har även försäljning av kaffemaskiner, tillbehör samt Twinings te.

Bergstrands kafferosteri

Ett annat anrikt svenskt kafferosteri är Bergstrands kafferosteri som har sitt ursprung i ett vanligt handelshus startat 1891 av Emil Bergstrand. Själva rosteriet kom igång 1934 då en rostmaskin köptes in från Tyskland. Vid den här tiden slog flera rosterier upp sina portar runtom i Sverige och Bergstrands rosteri tog fart. Emil Bergstrand hade verkligen en näsa för kaffe och satsade på smak och kvalitet. Detta vidareutvecklades av en anställd ingenjör, Pontus Myrén, som blev en mästare på blandningar av olika sorter.

Näste person att utveckla Bergstrands rosteri var sonen Per Myrén som växte upp med kaffet och på så sätt fick en helt annan skola genom att få lukta, smaka och prova. När han senare tog över företaget så experimenterade och utvecklade han kaffet ännu mer med nya blandningar.

Mikrorosterier

Nedan följer en lista på några svenska mikrorosterier och var de finns:

Bergstrands kafferosteri (Göteborg)

Blekinge kafferosteri (Mörrum)

Cafego (Helsingborg)

Costas Roastery (Umeå)

DaMatteo (Göteborg)

Drop Coffee (Stockholm)

Etnia (Uppsala)

Guldrutans Kaffe (Söderhamn)

Khals Kaffe (Göteborg)

Koppi (Helsingborg)

Lilla Kafferosteriet (Malmö)

Lindvalls kaffe (Uppsala)

Love Coffee (Lund)

Ostindia rosteriet (Vallentuna)

Solde (Malmö)

Solo Kaffe (Helsingborg)

Slöinge kafferosterier (Slöinge)

Stockholmroast ((Stockholm)

Waxholms kafferosteri (Vaxholm)

Åre kafferosteri (Järpen)

Comments are closed.