Varning för framtida kaffebrist

Kaffe är en älskad dryck som skänker värme och njutning åt människor över hela världen. Men den lilla bönan som tagit världen med storm och numera konsumeras av en stor del av jordens befolkning har eventuellt en mörk framtid. Nu varnar nämligen forskare och kaffebönder för att framtiden tyvärr kan föra med sig kaffebrist. I så fall en tragedi för alla fikaälskande svenskar som gillar att avnjuta en kopp kaffe till kanelbullen eller äppelpajen. Men vad är det egentligen som gör att en eventuell kaffebrist lurar vid horisonten? I den här artikeln ska vi gå djupare i ämnet och försöka förstå varför det kan bli svårare att komma åt sin värdefulla koffeinchock i framtiden.

Klimatförändring den största boven

Ja, den absolut största boven bakom en stundande kaffekatastrof är klimatförändringar. Människans inverkan på planeten genom utsläpp av koldioxid, metangas och miljögifter har resulterat i en höjning av jordens medeltemperatur. Gaserna samlas i atmosfären och ger upphov till den så kallade växthuseffekten – solens värme kommer in genom atmosfären men släpps inte tillbaka ut i rymden i tillräckligt hög hastighet, vilket innebär att temperaturen på jorden blir gradvis varmare. Men hur påverkar det här mitt kaffe kanske du undrar! Jo, kaffebönan är en finkänslig liten böna, och kaffeplantan lika så. Den kräver väldigt precisa förhållanden för att trivas, blomma och producera kaffebönor åt oss människor. När klimatet förändras och temperaturen höjs så minskar det område som kaffeplantan trivs på, skördarna blir sämre och kräver dessutom mer resurser. Människans påverkan på klimatet gör alltså att möjligheterna att odla och producera kaffe blir sämre.

Mer människor

svart guld land Brasilien

svart guld land Brasilien

Samtidigt ökar mängden människor som bor på vår planet i stadig takt. Det är en utveckling som förväntas hålla i sig ett tag till, innan populationen stabiliseras. Men än så länge föds det fortfarande fler än vad det dör, vilket innebär att antalet munnar som törstar efter kaffe också ökar. Som om inte det vore nog så blir kaffe dessutom mer och mer populärt – att dricka kaffe har blivit en trend som fortfarande växer och sprider sig över världen. Kort och gott, antalet personer som vill dricka en kopp kaffe varje dag ökar hela tiden, samtidigt som det blir allt svårare att odla kaffe. Man räknar med att Brasilien, som redan i dag är den främsta producenten av det svarta guldet, måste dubblera sin produktion för att kunna tillredsställa det ökande behovet av kaffe på jorden. Hur det ska gå till är svårt att säga.

Framtidens kaffe

Om utvecklingen fortsätter som den gör nu så riskerar framtidens kaffe att bli riktigt dyrt. En ökad efterfrågan kombinerat med ett minskat utbud riskerar att driva upp priserna så mycket att endast de mest priviligierade kommer att ha råd att fortsätta sin kaffekonsumtion som tidigare. Andra kommer obönhörligen att tvingas dra ned på sitt kaffedrickande, och andra kanske kommer vara tvungna att sluta dricka helt och hållet. Kaffe kommer att bli en lyxvara, förbehållen endast de rikaste. Som om inte det vore nog så finns en överhängande risk för att kaffet i framtiden kommer att smaka sämre. Sämre smak till ett dyrare pris alltså. En god anledning till att värna om miljön.

Comments are closed.