Vilket tid är bäst att dricka kaffe?

När dricker du ditt kaffe? Alla är olika. Vissa blir inte människor förrän de har druckit den första koppen kaffe på morgonen, medan andra kan vänta till framåt eftermiddagen innan de häller upp en kopp kaffe. Och vissa dricker bara kaffe på kvällen. En del dricker fem koppar varje dag, medan andra bara dricker en eller två – och somliga dricker inte kaffe alls! Det finns egentligen inget rätt eller fel, men nu menar forskare att de kommit på den optimala tidpunkten på dygnet för kaffekonsumtion; den tid på dygnet då koffeinet i kaffet har som störst effekt och gör dig så pigg som möjligt. I den här artikeln hade jag därför tänkt att prata om det här med att dricka kaffe vid olika tidpunkter på dygnet.

Den optimala tidpunkten för att dricka kaffe

Ja, kanske trodde du att den bästa tidpunkten för att dricka kaffe var tidigt på morgonen, precis när du vaknat, för att på så vis piggna till och starta dagen på bästa sätt? Men så är inte fallet. Åtminstone inte enligt de senaste rönen från forskarvärlden. Nej, nu menar istället brittiska forskare att man ska vänta ett par timmar innan man dricker sin första kaffekopp. De anger ett tidsspann mellan klockan nio och klockan halv tolv som den optimala tiden att dricka kaffe för den genomsnittlige personen, men om du är en riktig morgonmänniska så kan du antagligen uppnå optimal effekt av koffeinet lite tidigare än så. Om du istället är en sjusovare och går upp sent på förmiddagen bör du kanske vänta tills efter tolv innan ditt kaffe ger bäst effekt. Det hela beror på att kortisolnivåerna i kroppen redan är ganska förhöjda när du vaknar på morgonen, och det är bland annat nivåerna av kortisol som höjs när du dricker kaffe och som får dig att känna dig mer pigg och alert. Om du dricker kaffe med redan höga nivåer får du därför inte samma effekt. Men om du istället väntar till den rekommenderade tiden har kroppens kortisolnivå hunnit sjunka och kan återigen stimuleras av en mindre dos koffein.

Att dricka kaffe på morgonen, eftermiddagen och kvällen

Att dricka kaffe på morgonen, eftermiddagen och kvällen

Att dricka kaffe på morgonen, eftermiddagen och kvällen

Nu säger forskningen en sak och mitt morgonhumör en annan. Jag behöver mitt kaffe direkt på morgonen oavsett om det är optimalt eller inte – annars får jag huvudvärk, är på dåligt humör och kan i allmänhet inte fungera som en civiliserad, modern människa. Att åka till jobbet innan jag har druckit kaffe är inte ett hållbart alternativ. Då skulle jag antagligen få sparken.

Dessutom är jag mycket fäst vid min kopp kaffe på eftermiddagen. Jag brukar alltid bli lite seg och hängig framåt två-snåret, men en dubbel espresso löser oftast problemet så att jag kan arbete vidare med god koncentration. Utan min eftermiddagskaffe skulle jag troligtvis inte alls få lika mycket gjort under timmarna. Den enda koppen kaffe som jag är lite skeptisk till än den som vissa dricker på kvällen. Att dricka kaffe på kvällen ger mig alltid stora svårigheter med att somna, vilket inte är jättehärligt. Men som sagt, det fungerar för vissa. Och om jag kunde, så skulle även jag antagligen passa på att njuta av en sista kopp kaffe innan jag möter John Blund. Men visst, om forskarna säger det så slänger jag gärna in en extra kopp kaffe vid tio‑tiden. Just nu blir det bra två koppar om dagen, vilket ju kan kännas lite skralt!

Comments are closed.